Belföld

2009.07.05. 21:35

Két év haladék az államháztartási hiány csökkentésére?

Brüsszel - Minden bizonnyal jóváhagyják az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei keddi találkozójukon azt az európai bizottsági javaslatot, hogy Magyarországnak az eddigi 2009 helyett 2011-re kell a hazai össztermékhez viszonyítva az előírt 3 százalékos szintre leszorítania államháztartási hiányát.

MTI

A svéd soros elnökség alatti első ülésen, Brüsszelben egy sor hasonló döntést hoznak a miniszterek - várhatóan vita nélkül. Lengyelország és Lettország 2012-ig, Románia és Litvánia 2011-ig kap haladékot a hiány rendezésére, míg az euróövezeti tag Máltának már jövőre rendeznie kell deficitjét. 
    
Az Európai Bizottság a Magyarország ellen öt éve indított deficittúllépési eljárás módosítását elsősorban a nemzetközi gazdasági válság okozta rendkívüli körülményekkel indokolta a közelmúltban benyújtott javaslatában.
    
Joaquín Almunia pénzügyi biztos akkori sajtótájékoztatóján meggyőződését fejezte ki, hogy a miniszterek - mint eddig mindig - egyetértenek majd a végrehajtó testület javaslataival.
    
A brüsszeli bizottság azt is leszögezte - és ezt várhatóan kiemelik a miniszterek is -, hogy 2006 közepe óta Magyarország jelentősen előrehaladt az államháztartás kiegyensúlyozásában. Tavaly például a két évvel korábbi több mint 9 százalékos GDP-arányos deficit 3,4 százalékra csökkent. 
    
Idén Magyarországon 3,9 százalékos deficitre számítanak, jövőre pedig a kormány 3,8 százalékos célt tűzött ki - emlékeztetett dokumentumában a bizottság.
    
Almunia arra is felhívta a figyelmet, hogy most nemcsak a bizottság ellenőrzi az országok gazdasági helyzetét és gazdaságpolitikáját, hanem a piacok is, és kulcsfontosságú, ez utóbbiak hogyan reagálnak az egyes nemzeti fejleményekre.
    
A pénzügyminiszterek aggodalmának középpontjában továbbra is az elhúzódó nemzetközi gazdasági válság, illetve az élénkülés várható lassúsága áll. Jóllehet a brüsszeli bizottság a legutóbbi mutatókból már kiolvasni vélte a felépülés első jeleit (legalábbis az euróövezet gazdaságára vonatkozóan), a miniszterek várhatóan nyugtalanságukat fejezik ki, hogy az élénkülés nem lesz kellően gyors, mivel a gazdasági növekedési potenciál is visszaesett, a munkanélküliség pedig tartósan magas maradhat. Azzal ugyanakkor brüsszeli várakozások szerint a miniszterek is többé-kevésbé egyetértenek majd, hogy a válság legrosszabbja talán már az unió mögött van. 
    
A brüsszeli tanácskozáson a nemzetközi pénzügyi rendszer reformjának napirenden lévő kérdéseivel is foglalkoznak, köztük a Nemzetközi Valutalap (IMF) döntéshozatali rendszerének átalakításával. Tovább vitatják azt a témakört is, hogyan lehetne kockázatmentesebb irányába terelni a bankok befektetési döntéseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!