Belföld

2009.12.30. 10:26

Beszakad egy zsilip a Tarnán

Hatméteres acéllemezekkel veszik körül a sérült zsilipet a Tarnánál, ideiglenesen ez nyújt árvízvédelmi biztonságot a tarnazsadányi gátőrjárás térségében - mondta az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályának vezetője szerdán az MTI-nek.

MTI

Csont Csaba kifejtette: a földből emelt árvízvédelmi töltésben lehetnek rejtett hibák. "A Tarna mentén ezen a töltésszakaszon is volt egy ilyen rejtett probléma, ami a gyorsan levonult árvízkor derült ki, és a csőzsilip környezetében a töltés kiüregelődött, beszakadt" - tette hozzá.

Mint elmondta, jogszabályi előírás is, hogy ilyenkor az árvízvédelmi töltés biztonságát haladéktalanul helyre kell állítani. Ilyenkor azonnal harmadfokú készültséget kell elrendelni az érintett töltésszakasz mentén, valamint meg kell kezdeni az árvízi biztonság megteremtését. Ezt követően gondoskodni kell az átépítésről, a töltésszakasz helyreállításáról. Ez a munka zajlik most - ismertette az osztályvezető.
   
Rámutatott arra: a Tarna meder felőli oldalán, a két töltés között lemezek leverésével és összefűzésével úgynevezett szádfalat alakítanak ki. Ezzel körülveszik a beszakadt zsilipet annak érdekében, hogy egy érkező újabb árvíz ne szakítsa át a töltést. A munkálatokhoz hatméteres acéllemezeket használnak, amelyek egymásba fűzhetők.
   
A szádfal ideiglenes védelmet nyújt addig, míg az új zsilip elkészül és megtörténik az átépítés, a töltés teljes helyreállítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!