Belföld

2009.12.01. 18:03

Megérkezett Magyarországra a guantanamói fogoly

Az Egyesült Államok kormánya kedden hivatalosan bejelentette, hogy átszállított egy guantánamói foglyot Magyarországra; Washington köszönetet mondott a befogadásért a magyar kormánynak.

MTI

A washingtoni igazságügyi minisztérium közleménye szerint a ciszjordániai származású rabot hétfőn késő éjszaka szállították el a guantánamói fogolytáborból, és juttatták el a magyar kormány hatáskörébe.
   
"Az Egyesült Államok köszönetet mond Magyarország kormányának azért, hogy segítséget nyújt Obama elnök azon utasításának végrehajtásához, amely a Guantánamo-öbölbeli börtön bezárását célozza" - olvasható a hivatalos közleményben.
   
A minisztérium közölte: a fogoly személyazonosságát Washington a magyar kormány kérésére nem közli; Budapest biztonsági és személyiségi jogi indokok alapján kért titoktartást.
   
A tárca közlése szerint a fogoly átszállítására az amerikai és a magyar kormány közötti megállapodás alapján került sor. Az Egyesült Államok kormánya együttműködött a magyar kormánnyal annak érdekében, hogy a transzfer megfelelő biztonsági feltételek mellett történjen. Washington a jövőben is egyeztetni fog a magyar féllel az átszállított személy kapcsán.
   
Az igazságügyi minisztérium közölte: 2002 óta több mint 550 rab hagyta el a guantánamói létesítményt. Egyebek között olyan országokban szállították őket, mint Albánia, Ausztrália, Belgium, Dánia, továbbá Franciaország, Irán, Irak, Írország, Olaszország, valamint Pakisztán, Portugália, Oroszország, Szaúd-Arábia, Spanyolország, Svédország, Tádzsikisztán, Törökország és Nagy-Britannia.
   
A The Washington Post egy nevének elhallgatását kérő amerikai illetékesre hivatkozva már előző éjszaka hírt adott arról, hogy egy guantánamói rab, feltehetően egy palesztin férfi, úton van Magyarországra.
   
Bajnai Gordon miniszterelnök szeptember közepén jelentette be, hogy Magyarország befogad egy guantánamói foglyot. 

Hofer László

Címkék#Guantanamo

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!