Belföld

2010.03.24. 12:05

BKV-ügy: Regőczi szerint kifizetőhelyként működött a cég

Az elmúlt húsz évben a BKV a fővárost irányító koalíció kifizetőhelyeként működött Regőczi Miklós, a BKV volt vezérigazgató-helyettese szerint, akivel a Népszabadság és a Magyar Nemzet is közöl interjút szerdai számában.

MTI

A közlekedési vállalatnál folyó nyomozás egyik gyanúsítottja a Népszabadságnak azt is megemlítette, hogy ilyen kifizetőhely volt az MTV, a Magyar Posta, vagy a MÁV is, épp az adott kormánytól függően, de ez a jelenség minden állami és önkormányzati cégre igaz szerinte.

"Két-háromhetente kaptam politikai kérést. Főként Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes kabinetjének tagjai, illetve az SZDSZ részéről leginkább Tóthfalusi György igazgatósági elnök intézett hozzám utasításokat" - mondta a Népszabadságnak Regőczi Miklós. Hozzátette: Demszky Gábor és Hagyó Miklós lobbistái próbálták befolyásolni, kivel kösse meg a BKV a nagyobb értékű közbeszerzési szerződéseket. Műszaki területen fordulhatott elő, hogy a nyertes cég utólag árat emelt vagy határidőt hosszabbított, a megemelt összegből pedig bizonyos százalékot vissza kellett csorgatni.
 
Demszky Gábor egyszer hívta személyesen, hogy a Sawyer Miller Grouppal kössön szerződést, de "ők legalább megdolgoztak a pénzükért". A koalíciós politikusok, vagy leginkább az ő közvetítőik folyamatosan kérésekkel álltak elő - állítja Regőczi a Népszabadságban.
 
Az interjúban egyebek mellett azt mondta: konkrét politikai kérés volt a Csapó Bt. ügye. Lelovics Ottó, Hagyó kommunikációs igazgatója kérte, hogy Csapó Gábor vízilabda-iskolájának adjanak pénzt. A 4-es metró Rákóczi téri állomásának újraterveztetését pedig azért kellett elvégeztetni, mert a lakók tiltakoztak a fák kivágása miatt. Mint kiderült, szó sem volt semmilyen igazi lakossági tiltakozásról, ez csak ürügy volt, hogy 600 millió forintot kérhessenek az állomás átterveztetéséért.
 
A Magyar Nemzetnek adott interjúban Regőczi Miklós említést tesz arról is, hogy Tóthfalusi György több nagy értékű ingatlanprojekt ügyében adott utasítást, egyebek között arra, hogy kerüljék ki a közbeszerzést, és hozzanak helyzetbe egyes cégeket. A speciális fővárosi elvárások közé sorolta, hogy legyen minél több olyan rendezvény, amelyen Demszky és Hagyó pozitívan szerepelhet. Állítása szerint nemcsak a fővárosi, de az országos politikából is érkeztek kérések. Példaként említette: Antal Attila volt BKV-s vezérigazgató kereste meg azzal, hogy Lendvai Ildikó (MSZP) egyik ismerősét kellene elhelyezni, illetve egy államtitkár, vagy államtitkár-helyettes feleségét kellett alkalmazni a cégnél, Nyakó István és felesége pedig buszokat kért kölcsön pár alkalommal ifjúsági táboroztatáshoz.
 
Médiumokat is megemlít: a Hócipővel 3 millió forint értékben szerződött a BKV, de a Klubrádió és a Napkelte is fontos volt Lelovics Ottónak, utóbbinak 10 millió forintot fizettek PR-beszélgetésekért.

 

OLDALTÖRÉS: Fidesz: az MSZP és az SZDSZ iparszerűen lopta ki a pénzt a BKV-ból


Fidesz: az MSZP és az SZDSZ iparszerűen lopta ki a pénzt a BKV-ból


Fidesz: az MSZP és az SZDSZ iparszerűen lopta ki a pénzt a BKV-ból


Fidesz: az MSZP és az SZDSZ iparszerűen lopta ki a pénzt a BKV-ból

 A Fidesz szerint ma már senki nem vitathatja, hogy az MSZP és az SZDSZ "iparszerűen lopta ki a pénzt a BKV-ból" és az is bebizonyosodott, hogy az MSZP legfelsőbb vezetése is súlyosan érintett a BKV-botrányban. Répássy Róbert közölte: minden érintettnek felelnie kell majd a közpénzek ellopásáért.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese ezt arra reagálva jelentette ki budapesti sajtótájékoztatóján, hogy a Népszabadság és a Magyar Nemzet is interjút közölt szerdai számában Regőczi Miklóssal, amelyben a BKV volt vezérigazgató-helyettese azt mondta: az elmúlt húsz évben a BKV a fővárost irányító koalíció kifizetőhelyeként működött.
 
Répássy Róbert ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: az MSZP és az SZDSZ vezetői "pénzbehajtó szervezetet" működtettek a BKV-nál. Tagadhatatlan, hogy a közlekedési vállalat az elmúlt húsz évben MSZP-SZDSZ-es kifizetőhelyként működött, ahonnan talicskával tolták ki a közpénzt politikai utasításra, és az is végleg bebizonyosodott, hogy az MSZP legfelsőbb vezetése is súlyosan érintett a BKV-botrányban - tette hozzá.
 
Az MSZP ma végleg lebukott: a párt elnöke személyesen is részt vett a pénz kitalicskázásában - mondta a Fidesz frakcióvezető-helyettese. Kijelentette: mindenkinek felelnie kell majd a közpénzek ellopásáért, és nem fog mentességet jelenti az sem, ha valaki felhagyott a politikával, vagy esetleg pártelnök, államtitkár volt. Hozzáfűzte, a Fidesznek demokratikus kötelessége, hogy az adófizetőktől ellopott egyetlen forint se maradjon felderítetlenül.
 
Arra a kérdésre, hogy pontosan meddig fog visszamenőleg feljelentéseket tenni a Fidesz, Répássy Róbert úgy válaszolt: mindaddig, amíg az jogilag lehetséges. Rámutatott, a bűncselekmények elévülési ideje a maximálisan kiszabható büntetéstől függ, de akár évtizedekre visszamenően is lehet érvényesíteni a büntetőjogi felelősséget.
 
A fideszes politikus úgy fogalmazott, ahogy közeledik az igazság pillanata, vagyis az országgyűlési választás, úgy derülnek ki a BKV-nál "egyre durvább dolgok, egyre durvább korrupciós ügyek", amelyek megmutatják az "MSZP-SZDSZ-es hatalomgyakorlás lényegét": a közérdek helyett a magánérdekek vezényelték a döntéseket.
 
Most már azt is tudni - mondta Répássy Róbert -, hogy az elmúlt években "többfajta halmazállapotban lopták el a közpénzt a BKV-ból: hol szilárd módon nokiás dobozokban, hol folyékonyan, adalékanyag formájában, hol pedig légneművé, köddé vált, alkalmatlan szocialista káderek és feleségek álfoglalkoztatása nyomán".
 
A korrupció és a közpénzek gátlástalan lenyúlása miatt sújtotta brutális megszorításokkal az embereket a kormány - összegezte véleményét a fideszes politikus.

OLDALTÖRÉS: Lendvai Ildikó cáfolja Regőczi Miklós vele kapcsolatos állításait


Lendvai Ildikó cáfolja Regőczi Miklós vele kapcsolatos állításait


Lendvai Ildikó cáfolja Regőczi Miklós vele kapcsolatos állításait


Lendvai Ildikó cáfolja Regőczi Miklós vele kapcsolatos állításait

Lendvai Ildikó MSZP-elnök szerdán közleményben cáfolta a Magyar Nemzet Regőczi-interjújában vele kapcsolatban megjelenteket.

Regőczi Miklós, a BKV volt vezérigazgató-helyettese a Népszabadságnak és a Magyar Nemzetnek adott interjúban többek között arról beszélt, hogy az elmúlt húsz évben a BKV a fővárost irányító koalíció kifizetőhelyeként működött. A Magyar Nemzetnek a volt vezérigazgató-helyettes elmondta, nemcsak a fővárosi, de az országos politikából is érkeztek kérések; példaként említette, hogy Antal Attila megkereste azzal, hogy Lendvai Ildikó egyik ismerősét kellene elhelyezni.
 
Az MSZP elnöke közleményében azt írja: "a Magyar Nemzet Regőczi-interjújában velem kapcsolatban megjelentekből egy árva szó sem igaz. Regőczi Miklóst egyáltalán nem ismerem, Antal Attilával pedig életemben összesen egyszer találkoztam".
 
Lendvai Ildikó közli, Antal Attilával akkor találkozott, amikor választókerülete egyik önkormányzati képviselőjével együtt felkeresték a kerületi buszjáratok és a 47-es villamos vonalának meghosszabbítása ügyében.  Hozzáteszi: legjobb tudomása szerint egyetlen ismerőse sem dolgozik a BKV-nál vagy annak társaságainál, még a szóban forgó 47-es villamos vezetőit sem ismeri. "Ráadásul, legnagyobb sajnálatomra a 47-es ügyét sem sikerült elintéznem!" - fogalmaz.
 
A szocialista politikus szerint a Magyar Nemzet újságíróit nem az igazság, hanem a politikai botrány fokozása, az MSZP besározása motiválta, mert nem kérdezték meg őt az interjúban elhangzottakról.
 
"Egy olyan ügyben, mint a BKV-botrány, amely okkal tartja izgalomban egy egész ország nyilvánosságát, elvárható lett volna a szerkesztőktől, hogy ilyen súlyú állításokkal szembesítik a megtámadottakat, és lehetőséget adnak nekik arra, hogy ugyanazon lapszámban, a rágalmazó, negatív kijelentésekkel egy szövegkörnyezetben védjék meg a becsületüket" - értékeli Lendvai Ildikó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!