Belföld

2010.03.24. 18:53

Izraeli kémrepülők: megvan ki hibázott, nem politikus volt

Felfüggesztették hivatalából a Nemzeti Közlekedési Hatóság légügyi osztályának igazgatóját, és fegyelmi eljárást indítottak négy munkatárs ellen az izraeli repülőgépek múlt heti berepülésével összefüggésben. A kormány szerdai ülésén nem vetődött fel, hogy az ügyben politikai felelősségre vonásra lenne szükség. A Fidesz távozásra szólította fel Szekeres Imre honvédelmi és Hónig Péter közlekedési minisztert. A magyar légtér igénybevételéről szóló kormányrendelet módosítását a jövő héten tárgyalja a kabinet.

MTI

Felfüggesztették hivatalából a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) légügyi osztályának igazgatóját, és fegyelmi eljárást indítottak négy munkatárs ellen az izraeli repülőgépek múlt heti berepülésével összefüggésben - jelentette be Hónig Péter közlekedési és hírközlési miniszter szerdán az MR1-Kossuth Rádióban.
   
Az MTI-nek a közlekedésért felelős miniszter elmondta, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke - vele egyeztetve - saját hatáskörében indított az ügyben belső vizsgálatot, amely április 1-jég tart. A légügyi igazgatót eddig az időpontig függesztette fel hivatalából az NKH elnöke. A miniszter közölte, szükség van a szabályok módosítására a nemzetbiztonsági kabinet által kezdeményezett vizsgálat alapján.
   
A Magyar Nemzet múlt csütörtökön saját forrásra hivatkozva azt írta, hogy két, "civil küllemű" felderítőgép repült át szerdán Magyarország fölött, az izraeli légi- és űrerők két gépe kétszer megközelítette a Ferihegyi repülőtér leszállópályáját Vecsés irányából, majd leszállás nélkül távozott.
   
Hónig Péter közlekedési miniszter az MTI-nek nyilatkozva elmondta azt is: a belső vizsgálattal párhuzamosan fut a nemzetbiztonsági kabinet által a múlt pénteken kezdeményezett vizsgálat. Ezzel kapcsolatban közölte, a kormány szerdai ülésére Iváncsik Imre, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában részt vevő államtitkár nyújtott be jelentést, és a kabinet úgy döntött, hogy módosítani kell az érintett szabályokat, valamint "intézkedéseket kell hozni a személyi felelősség körében".
   
A közlekedési miniszter kedden a parlamenti szakbizottság előtt már elismerte, hogy a hatóságok nem jártak el szabályszerűen, amikor az izraeli gépek a múlt héten berepültek Magyarországra, a közlekedési hatóság ugyanis az engedély kiadása előtt nem kérte a polgári és a katonai titkosszolgálatok jóváhagyását.
   
Nem vetődött fel, hogy politikai felelősségre vonásra lenne szükség a magyar légtérbe berepülő izraeli gépek ügyében - jelentette be Szollár Domokos kormányszóvivő a kabinet szerdai ülése utáni sajtótájékoztatón -; a kormány a jövő héten tárgyalja a magyar légtér igénybevételéről szóló kormányrendelet módosítását.  Közölte azt is, hogy a közlekedési miniszter fegyelmi eljárást indít az NKH elnökével szemben.
   
Hónig Péter azért indított fegyelmi eljárást az NKH elnökével szemben, mert az elnök közvetetten felelős lehet azért, hogy az irányítása alá tartozó szervezetben nem tarják be a jogszabályokat - mondta a szóvivő.
   
Felidézte: az izraeli gépek a múlt héten "átstartolós" gyakorlatot hajtottak végre, amely - mint mondta - nem járt semmiféle nemzetbiztonsági kockázattal; engedélyt kaptak az NKH-tól a gyakorlatra, és azt a szabályoknak megfelelően hajtották végre.
   
A lefolytatott vizsgálat azonban kiderítette - tette hozzá -, hogy az érintett hatóságok mulasztást követtek el, az NKH nem tett maradéktalanul eleget a kormányrendeletnek megfelelő engedélyezési protokollnak.
   
A kormányszóvivő szólt arról, hogy a nemzetbiztonsági kabinet megvizsgálta azt is, mennyire életszerű a légtérhasználatról szóló kormányrendelet: a módosítását egy héten belül kidolgozzák, az új szabályok világosabb felelősségi hatásköröket jelölnek ki.
   
A Fidesz arra szólította fel Szekeres Imre honvédelmi és Hónig Péter közlekedési minisztert, hogy még szerdán távozzanak hivatalukból a magyar légtérbe berepülő izraeli gépek ügye miatt.
   
Kontrát Károly, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes tagja szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a "kémrepülőbotránnyal" kapcsolatban a kormány ugyanazt teszi, mint a 2006. augusztus 20-i tűzijáték-tragédia után, amikor egy meteorológussal "vitették el a balhét".
   
A fideszes politikus szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány az NKH légügyi igazgatójára és négy munkatárásra akarja hárítani a felelősséget. Azt mondta, egyértelmű, hogy a kabinet törvénysértést követett el a berepüléssel kapcsolatban, "törvénysértő volt a kémrepülőgépek magyarországi tartózkodása".
   
A képviselő tarthatatlannak nevezte azt is, hogy mind a mai napig nem tudni, mit kerestek az izraeli gépek a magyar légtérben; a Fidesz követeli a kormánytól, hogy az embereket világosan és teljes körűen tájékoztassa az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!