Belföld

2010.03.17. 10:25

Zuschlag János: A vád nem vette figyelembe, hogy kényszerpályán mozogtam

Zuschlag János szerint, ha nem ő volna a főszereplő, ha nem az MSZP lenne az érintett, akkor soha nem lett volna bűnszervezetben elkövetett bűncselekmény a vád; a volt szocialista politikus a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyó per szerdai tárgyalásán, az utolsó szó jogán azt mondta, az ügyészség lehet, hogy jogilag nem, de érzelmileg elfogult vele szemben.

MTI

Zuschlag János olyan büntetést kért magára, amely lehetővé teszi, hogy életét újrakezdhesse Magyarországon.  "Bőségesen volt időm megbánni az elkövetett cselekményemet, és higgyék el, ha még egyszer lehetne, de nem lehet, másként oldanám meg a szervezetek finanszírozását" - fogalmazott az elsőrendű vádlott. Véleménye szerint a vád tudatos törvénysértőnek próbálta meg beállítani, annak ellenére, hogy több, a vádban szereplő egyesület valós, önálló programot valósított meg.

Zuschlag János egy olyan, két és fél éve húzódó szappanopera főszereplőjének nevezte magát, akinek "se jelene, se jövője" nincsen. Szavai szerint nehéz ítéletet hozni a bíróságnak akkor, amikor "jelenleg ellenzékben lévő politikusok azt várják a bíróságtól, hogy kétszeres, háromszoros súlyú ítéletet hozzon".

Két és fél éve élek hat négyzetméteren harmadmagammal, de ez még jobb helyzet, mint a szemben lévő cella, ahol hatan élnek ugyanekkora területen - fűzte hozzá. Ez az a világ, ahová az ügyészség a vádlottakat küldeni akarja, ahol 2,8-szer volt büntetve egy átlag fogvatartott és 95 százalékos a visszaesők aránya - utalt a börtönviszonyokra a vádlott.

A vádban szereplő, a Fiatal Baloldalhoz köthető pályázatok kapcsán elmondta: valós időpontban, valós számlákkal megvalósultak. Rengeteg olyan nyári tábor volt, amit "ügyetlenkedésük" miatt nem tudtak elszámolni.

Valóban volt a pályázatoknak egy része, amely fiktív volt, de ez a pályázatok kisebb része volt - ismerte el részben a bűncselekmény elkövetését.

"A vád nem vette figyelembe, hogy kényszerpályán mozogtam" - fogalmazott, hozzátéve, hogy mindenki hozzá ment pénzért, "forrást kellett a rendszerbe betenni". Emlékeztetett arra, hogy két alkalommal is tett részletes vallomást, amelyekkel szerinte jelentősen meggyorsította a nyomozást. Elismerte ugyanakkor, hogy csak azokra a kérdésekre válaszolt, amelyeknek közük volt a vádhoz.

Az elsőrendű vádlott kérte a bíróságot, vegye figyelembe, hogy az okozott kár 70 százalékát egymaga megtérítette.
Hangsúlyozta: nem lehet azt állítani, hogy a kárenyhítésre fordított 50 millió forint nem a vagyonából lett kifizetve.

Zuschlag János az utolsó szó jogán mondottakban csak a másodrendű vádlottat, Lados Istvánt említette név szerint, akivel kapcsolatban érthetetlennek nevezte, hogy csak rövid börtönbüntetést kért rá a vádhatóság, míg őrá 12,5 év fegyházbüntetést. Egykori politikustársait nem említette rövid, pontokba szedett beszédében.

Tagadta, hogy bűnszervezetben, tudatosan követték el a bűncselekményeket, ezért a büntetési tétel alsó határa közelében kérte az ítélet kiszabását.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt, 2007. szeptember 21-étől van előzetes letartóztatásban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!