Belföld

2010.06.14. 13:49

Árvíz: segélyakció Répcelakon, Vasváron és Bögötön

A körmendi Lion clubosok Alsózsolcán jártak, Répcelakon, Vasváron, Bögötön is indult segélyakció.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Nagy örömet szereztek a körmendi oroszlánosok, azaz a helyi Lions Club tagjai az árvíz sújtotta Alsózsolca szerencsétlenül járt családjainak. A Sajó itt is kilépett medréből és hatalmas károkat okozott. A televízióban ezt látván a klub elnöke, Babati Zoltán adakozásra szólított fel.

- Össze is gyűlt félmillió forint, ezt még megtoldottam egy jelentősebb élelmiszer rakománnyal, a tulajdonomban lévő húsüzemből - mondta el az adományok átadása előtt  az elnök. Aki helyettesével, Honfi Józseffel  és Hevér Andrással, a klub titkárával vágott neki múlt pénteken a több száz kilométeres útnak.

- Zoli vette fel a kapcsolatot az alsózsolcai alpolgármesterrel, majd a testülettel. Mondtuk, hogy visszük az  adományokat. Aztán reggel hatkor bepakoltunk a kocsiba és elindultunk - emlékezett a megtett útra és a fogadásra az alelnök.

- Csaknem dél volt már, mire odaértünk. Kitörő örömmel fogadtak. Kijelölték azt a tíz főt, akinek átadhattuk a pénzbeli adományt, illetve a szárazárút. Szinte mindegyiknek odaveszett a háza, hálásan köszönték a segítséget. Egy metodista  lelkész is a segélyezettek közé került, ő külön méltatta a szerintünk természetes cselekedetet. -

A körmendi oroszlánosok az adományozás után megnézték a települést a képviselő testülettel egyetemben. Az ár már levonult, de mindenütt pangó vizeket láttak. Volt olyan ház, amit méter magasan lepett el  az ár.

- Egészen más világba csöppentünk. Ott nem a  fizetés mértéke, vagy az élet minősége a kérdés, hanem a puszta lét - folytatta Honfi József.  - A település vezetői külön is köszönték a támogatást, majd szerény ebédre hívtak minket.  Mint mondták, a java csak most jön. Napi 2-3 órát alszanak, a következőkben ennyit sem. Mérik fel a károkat, állítják össze a teendőket, pályáznak a vis maiorra. -

A körmendi delegáció egyben Vas megyét is képviselte. Legalább is a helyiek szemében, mert Alsózsolca vezetői minden vasinak köszönték a  támogatást. Mondván, már az jól esett nekik, hogy az ország másik végéből gondoltak rájuk. Ami a jövőt illeti, talán majd békésebb és barátságosabb körülmények között  folytatódhat a kapcsolatuk.  

A Répcelakért Egyesület a település ingatlanjainak postaládáiba juttatott el egy felhívást, amelyben arra kérték a városlakókat, hogy adományaikkal segítsenek az északi országrész árvízkárosultjain. Lukácsi Ernőné, a civil szervezet elnöke elmondta lapunknak: egy miskolci ismerőse javaslatára Onga-Ócsanálos egy vízzel körbevett szegény falu lesz az összegyűlt adományok célpontja.

Kedden és szerdán még valamennyi répcelaki üzletben a dolgozók segítségével gyűjtik a felajánlásokat: tartós élelmiszert, tisztítószereket fogadnak, a takarókat, a törülközőket, a tisztára mosott ruhákat pedig a tűzoltószertárban adhatják le a jótékonykodók.

Egy leplombált dobozban pénzt is gyűjtenek, amit egy bizottság jelenlétében nyitnak majd fel, s az összegért  élelmiszert vásárolnak. Ugyancsak élelmiszerre költötték az önkormányzat által felajánlott százezer forintot. Az egyesület tagja, Varga J. Sándor vállalkozó saját költségén viszi el a szállítmányt csütörtökön, a kísérője az ugyancsak lokálpatrióta Dömötör Sándor lesz.

Vasvár  főterén kedden és szerdán 10-17 óráig gyűjtést szervez az önkormányzat karitatív szervezetekkel közösen az árvízkárosultak javára. Tisztítószereket, tartós élelmiszert, tisztálkodási szereket, ásványvizet várnak, amit a Vöröskereszt közreműködésével juttatnak el a rászorulókhoz.

A bögöti vöröskeresztes alapszervezet felhívására az elmúlt pénteken megmozdult a falu apraja-nagyja, hogy segítséget nyújtson az árvízkárosultaknak. Hetven család és magánszemély ajánlott fel ásványvizet, tisztító- és tisztálkodó-szereket, tartós élelmiszert hozzávetőleg háromszázezer forint értékben. Az adományokat a Vöröskereszt sárvári területi szervezetének adták át, ők juttatják el a központi raktárba.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!