Belföld

2010.06.26. 17:41

Jobbik-kongresszus - Vona: a párt legfontosabb törekvése teljesült

A Jobbik két éve megválasztott elnöksége azt a célt fogalmazta meg, hogy "irány a parlament", így a párt legfontosabb törekvése teljesült - összegzett beszámolójában Vona Gábor Jobbik-elnök a párt hetedik, tisztújító kongresszusán, a fővárosban. A Jobbik elnökségének összetétele változatlan maradt.

MTI

Az országgyűlési választást értékelve Vona Gábor azt mondta: a Fidesz retorikájával ellentétben nem történt forradalom, de ha valaki mindenáron használni akarja a kifejezést, a Jobbikkal kapcsolatban tegye, mert pártja hatalmas ellenszélben ért el jó eredményt. Hozzátette, a parlamentbe jutás nem öncél volt, hanem annak eszköze, hogy bebizonyítsák szimpatizánsaiknak, "a politika lehet tisztességes, hiteles és magyar".

Vona Gábor kijelentette: büszke a Jobbik teljesítményére, noha a választások után hiányérzete volt. De nem pártja szereplése miatt - folytatta -, hanem azért, mert az összes többi parlamenti erő elvett tőlük egy lehetőséget. A Fidesz annak lehetőségét, hogy megakadályozzák törvényjavaslatok elfogadását, az MSZP azét, hogy övék legyen a legerősebb ellenzéki frakció, az LMP pedig annak a felhajtó erejét, hogy a Jobbik egyedül áll szemben az elmúlt húsz év politikai elitjével.

A pártelnököt ellenszavazat nélkül választotta újra a tisztújító kongresszus. Megőrizte helyét a hat alelnök is, és módosították az alapszabályt. A leglényegesebb változtatás, hogy a párt létrehozza a Jobbik "baráti köreinek" hálózatát, lehetőséget adva a határokon túl élő magyaroknak arra, hogy szervezetten támogassák a pártot.

A Jobbik elnöke szombaton közölte azt is, hogy fenntartja jelölését, és továbbra is azt a négy politikust kívánja delegálni az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti, illetve nemzetbiztonsági bizottságába, akik az Alkotmányvédelmi Hivatal szakvéleménye szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek.

Vona Gábor a tisztújító kongresszus előtt tartott sajtótájékoztatóján közölte: a nemzetbiztonsági bizottságnak kell döntenie arról, hogy Balla Gergő, Endrésik Zsolt, Schön Péter és Staudt Gábor megkezdheti-e a munkáját.

Staudt Gábor az MTI kérdésére közölte: mivel az átvilágítási folyamat lezárultáig is részt akarnak venni a nemzetbiztonsági bizottság munkájában, elutasító döntés esetén kezdeményezik, hogy egy C típusú átvilágításon már átesett képviselőjük, várhatóan Rubi Gergely tanácskozási joggal jelen lehessen a testület ülésein.


 

Ezek is érdekelhetik