Belföld

2010.06.14. 14:21

Keddtől ismét UV-B riasztás lesz érvényben

Keddtől a UV-B sugárzás az ország nagy részén elérheti a 7,5-ös, nagyon erős értéket.

MTI

Az OMSZ azt kéri a lakosságtól, hogy a riasztás visszavonásáig lehetőleg délelőtt 11 és délután 3 óra között kerülje a napozást. Tóth Zoltán, az OMSZ meteorológus, légkörfizikus munkatársa az MTI-nek elmondta, az hogy meddig lesz érvényben a riasztás nem lehet megjósolni, mert az UV előrejelzések egynaposak.

Elmondta, hogy az UV sugárzás erőssége három dologtól függ: a napsugarak beesési szögétől, a felhőzet vastagságától, valamint a légkör ózon tartalmától. Ezek alapján, ha a következő napokban a levegő ózon tartalma alacsony, a felhőzet vastagsága pedig vékony lesz, akkor  továbbra is lehet számítani erős UV sugárzásra, amikor a napsugarak beesési szöge a legnagyobb.

Páldy Anna, Országos Környezet-egészségügyi Intézet, igazgatóhelyettes főorvosa az MTI-nek elmondta, hogy a két legfontosabb védekezési mód az erős napsugárzás kerülése, illetve legalább 15 faktoros erősségű napvédő krém használata. Emellett világos színű, minél nagyobb testfelületet fedő ruházat és széles karimájú kalap ajánlott.

A szürke hályog illetve a szem daganatos megbetegedése ellen UV szűrővel ellátott, az egész szemgödröt takaró napszemüveg viselése ajánlott. Az erős UV sugárzás a rossz indulatú bőrdaganat mellett vírusfertőzéseket is aktiválhat a szervezetben, valamint az immunrendszer működését is legyengíti - mondta Páldy Anna. Hozzátette: jó hatása is van a napsugárzásnak. D vitamin képződik a szervezetben, amely a csontképződést segíti. 

Páldy Anna hangsúlyozta, hogy a kisgyermekek bőrét fokozottan kell óvni a napsugárzástól, mivel ők könnyebben leégnek, lesznek szeplősek, amely kockázati pont a későbbi daganatképződés szempontjából. Őket is csak a 11 óra előtti, 15 óra utáni időszakban ajánlott kivinni a szabadba, lehetőleg napernyő alatt, kalapban és ügyelni kell a folyamatos folyadékpótlásukra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!