Belföld

2010.06.01. 21:56

Kétezer embert telepítenek ki Pásztón

Mintegy kétezer embert telepítenek ki az esőzés miatt a Nógrád megyei Pásztón és Hasznoson - közölte a megyei védelmi bizottság kedd este.

MTI

Az átmeneti kitelepítés a Kövecses patakhoz közeli utcákban vált szükségessé. (Hasznos Pásztó városrésze)

A hasznosi víztározó térségében lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt kellett elrendelni a rendkívüli intézkedéseket - áll a Becsó Zsolt megyei és Sisák Imre helyi védelmi bizottsági elnök által aláírt sajtóközleményben.

Hangsúlyozzák: közvetlenül nem fenyeget a víztározó gátjának szakadása, de a Mátrából lezúduló, kiszámíthatatlan vízmennyiség miatt szükségessé vált a Pásztón és Hasznoson a Kövicses patakhoz csatlakozó utcákban élők átmeneti kitelepítése.

Az intézkedések mintegy kétezer embert érintenek.

Elhelyezésüket, ellátásukat a védelmi bizottságok biztosítják, az érintett területek őrzéséről és a lakosság tájékoztatásáról a megyei rendőr-főkapitányság, egészségügyi ellátásukról pedig az ÁNTSZ gondoskodik.

Eddig több mint nyolcvan embert kellett kiköltöztetni Borsod-Abaúj-Zemplénben

Eddig több mint nyolcvan embernek kellett elhagynia otthonát Borsod-Abaúj-Zemplénben, az áradások és a nagymennyiségű csapadék miatt.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tájékoztatása szerint az eddig beérkező adatok alapján nyolcvankét embert kellett elszállásolni, köztük gyerekeket is. Az adat azonban nem végleges, hiszen folyamatosan jelentik a települések az áradások miatt kialakult helyzetet, így ez a szám emelkedik.

Eddig egyebek mellett Sárospatakról, Arló, Rakacaszend településekről, Miskolcról, illetve Lyukóbánya nevű városrészből kellett több lakót kiköltöztetni. Az MTI információi szerint Szalonnán, Edelényben és Tolcsván is vannak már családok, akik nem tölthetik otthon az éjszakát. 

Folyamatosan dolgoztak kedden az áradás és esőzés miatt a borsodi megyeszékhelyen is. Bódi Zoltán, a miskolci tűzoltóság szóvivője az MTI-nek azt mondta: 25 különböző helyszínen kellett beavatkozniuk. A legtöbb időt, energiát a felduzzadt, és helyenként a medréből ismét kilépő Szinva-patak kötötte le. 

Kifejtette: Alsó- és Felsőhámorban, a miskolci Blaha Lujza és Köztársaság utcában a Városgazda Kft. által biztosított homokzsákok százait, ezreit helyezték el a mentésben résztvevők. Kedd estére újból - a májusi árvízhez hasonlóan - le kellett zárni a Köztársaság utcát, illetve itt több lakóházat is körbe kellett zsákolni. Az ár visszahúzódását késő este fél tizenegy körül jelezték, "ezen a helyszínen ekkor fejeztük be a munkálatokat" - tette hozzá.

Mint mondta, szintén Miskolcon ismét elöntötte a szennyvízcsatornából feltörő víz a Hejő-patak menti utcákat. Itt szivattyúkkal avatkoztak be, amelyek jelenleg is dolgoznak. Miskolctapolcáról, Emődről, Nyékládházáról, Mályiból, Szikszóról, Szirmabesenyőről szintén érkeztek bejelentések, ezeken a helyszíneken szivattyúzást kértek, de csak kevés helyen tudtak segíteni a magas talajvízszint miatt - ismertette. 

Személyi sérülésről nincs tudomásuk - tette hozzá.

Képes összefoglalónk a keddi helyzetről itt nyílik.

 

OLDALTÖRÉS: Veszélyhelyzetet hirdettek

 Veszélyhelyzetet hirdettek

 Veszélyhelyzetet hirdettek

 Veszélyhelyzetet hirdettek

Veszélyhelyzetet hirdettek ki a Nógrád megyei Pásztó és Hasznos térségében - ismertette Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a Kormányzati Koordinációs Bizottság (KKB) kedd éjszakai döntését a testület ülése után.

A tárcavezető kifejtette: a veszélyhelyzet következtében rendkívüli intézkedésekre nyílik lehetőség. Folyik tovább a kitelepítés az Országos Mentőszolgálat megerősített jelenléte mellett, és első fokú készenlétben van a Magyar Honvédség is, hogy készen álljon a segítségnyújtásra, ha arra szükség lenne a továbbiakban - mondta.

Navracsics Tibor közölte: az országos katasztrófavédelmi főigazgató útban van a helyszínre, ahol átveszi a parancsnokságot és a kitelepítés irányítását.

Tájékoztatása szerint a KKB a Nógrád Megyei Védelmi Bizottság kérésére tartott ülést, ugyanis a nap folyamán a Pásztó melletti Hasznos térségében található víztározóban a csapadék következtében erőteljes vízszintnövekedés volt megfigyelhető, ami felvetette annak veszélyét, hogy Hasznos község és a távolabb fekvő Pásztó város veszélyeztetetté válik, és esetleg rázúdul a többletvíz a tározóból.

Ezért a megyei védelmi bizottság megkezdte Hasznosról mintegy 1.100 ember, Pásztóról pedig több mint 1.200 ember kitelepítését, és kérte a KKB-tól, hogy hirdesse ki a veszélyhelyzetet a térségben.

A koordinációs bizottság meghallgatott szakértőket, a víztározót védő gát tervezőjét, megnézték a meteorológiai jelentéseket, beszéltek a védelmi bizottság elnökével, és ez alapján úgy döntöttek, kihirdetik Pásztó és Hasznos térségében a veszélyhelyzetet - elsősorban óvintézkedésként.

A miniszter hangsúlyozta: a gátszakadás veszélye egészen kicsi.

Navracsics Tibor közölte: figyelik az időjárási helyzetet. Legutóbbi információik szerint elállt az eső a térségben, ami ha nem ered el ismét, szerda reggel újra értékelik a helyzetet, és döntenek a veszélyhelyzet fenntartásáról vagy felfüggesztéséről.

Tájékozódtak más térségekről Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is, ahol további csapadék várható - ismertette.

Veszélyhelyzet

Veszélyhelyzetet az árvízvédekezés során az 1996. évi polgári védelemről szóló törvény megfogalmazása szerint akkor hirdetnek, "ha az előrejelzések szerint az áradó víz az addig észlelt legmagasabb vízállást megközelíti és további jelentős áradás várható, vagy elháríthatatlan jégtorlasz keletkezett, illetőleg, ha töltésszakadás veszélye fenyeget."

A kormány, az azt igénylő méretű katasztrófahelyzetben, rendeletben hirdeti ki a veszélyhelyzetet és dönt az ország egész területének vagy meghatározott részének katasztrófa sújtotta területté nyilvánításáról.

A rendeleti úton bevezetett intézkedések a katasztrófaveszély elmúltáig, illetve a következmények felszámolásáig, de legfeljebb tizenöt napig vannak érvényben, meghosszabbításukra az Országgyűlés adhat felhatalmazást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!