Belföld

2010.06.06. 20:51

MSZP-kongresszus: mindenki a posztja arányában felelős

Önálló köztársaságielnök-jelölt állításáról döntött vasárnap az MSZP kongresszusa, amely arról is határozott: a párt segélyalapot hoz létre és gyűjtést indít az árvízkárosultak megsegítésére, valamint tanácsadó jogsegélyszolgálatot indít a szakmai indok nélkül elbocsátott köztisztviselőknek. Az MSZP elfogadta saját, a párt politikai és szervezeti megújításának irányát rögzítő 12 pontját is.

MTI

Lendvai Ildikó leköszönő pártelnök Budapesten bejelentette: a kongresszusi küldöttek 94,3 százaléka szavazott igennel Balogh András bangkoki nagykövet államfői jelölésére, 2,3 százaléka nemmel voksolt, az érvénytelen szavazatok aránya 3,4 százalék volt. 

A kongresszus azért döntött az önálló köztársaságielnök-jelölt állításáról - indokolta -, mert meggyőződése, még akkor is, ha a kétharmados többségnek joga és módja van önállóan köztársasági elnököt választani, érdemes megmutatni az alternatívát: az MSZP miként képzeli el a Magyar Köztársaság demokratikus működését, milyen emberben látják a köztársaság eszméjének megtestesülését.
 
A pártelnök bejelentette azt is: a kongresszus elfogadta az MSZP 12 pontját, azaz azt a 7 plusz 5 pontot, amely a következő időszak politikai és szervezeti megújításának irányát rögzíti.
 
A 7, a közéletben, a különböző társadalmi csoportok érdekében végzendő feladatpontot sorolva Lendvai Ildikó elmondta: az MSZP fellép a politikai tisztogatás ellen és a munkavállalók jogaiért, az MSZP-frakció törvényjavaslat-csomagot állít össze a munka törvénykönyve módosítása, az erősebb jogvédelem érdekében. 

A szocialisták az ország gazdasági biztonságáért azt igénylik, hogy a kormány haladéktalanul hozza nyilvánosságra a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unió intézményeivel folyó tárgyalásokon elfoglalt pozícióját.

Az MSZP emellett rögzítette az alkotmányozás folyamatában a párt kiinduló pontjait; a párt fel akar lépni a társadalmi különbségek csökkentéséért, a válságban a legtöbb áldozatot hozók kárpótlásáért, a nyugdíjasok számára kedvező jogszabályok megtartásáért, a családi pótlék reálértékének megőrzéséért. A szocialisták felelős és átlátható gazdálkodást követelnek a közvagyonnal; fellépnek a kiváltságok és az erőfölénnyel való visszaélés ellen. Az MSZP politikai alternatívát kínál a konzervatív-autoriter politikai kultúra fordulatával szemben; a "nemzet" szóval való visszaélés helyett valódi nemzeti, társadalmi párbeszédet igényel.

A július 10-i tisztújító kongresszusig a pártszervezeteknek többek között össze kell állítani a négyéves ellenzéki politikai stratégia feladattervét, ennek érdekében stratégiával foglalkozó munkacsoportot hoztak létre; megkezdik a felkészülést az önkormányzati választásokra; új alapszabály kidolgozását indítják el.

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője bejelentette: a szocialisták segélyalapot hoznak létre és gyűjtést kezdenek az árvízkárosultak megsegítésére; indítványozzák, hogy a természeti csapás utáni kárenyhítést a kormány a lakossági ingatlanokra is terjessze ki. Elmondta még: a párt parlamenti frakciójának képviselői saját felajánlásaikból összesen 1 millió forintot gyűjtöttek össze az árvízkárosultak megsegítésére.

A kongresszuson bírálták a Fidesz vezette új kormányt. Lendvai Ildikó úgy fogalmazott: egy hét alatt három csapás érte az országot a Fidesz-kormány alatt: a forint árfolyamának zuhanása, "összevesztek" fél Európával, és lehetetlen helyzetbe hozták a felvidéki magyarságot, megfosztották jogaiktól a közszolgákat.


Kérdésre válaszolva Lendvai Ildikó elmondta: a kongresszus több hozzászólója igényelte, hogy a parlamenti frakció a saját politikai alternatíváját megjelenítő alkalmakkor egységesen lépjen fel.

Az MTI kérdésére, miszerint igaz-e, hogy Gyurcsány Ferenc a zárt ülésen elhangzott felszólalásában markáns ellenzéki szerepet szorgalmazott, Lendvai Ildikó úgy felelt: minden hozzászólásban az hangzott el, hogy az MSZP állítson saját ellenzéki alternatívát.

Arra a felvetésre, hogy a korrupciós ügyeket bírálták-e, a távozó pártelnök úgy reagált: rengeteg szó volt erről, ő maga a felszólalásában a korrupció párton belüli felszámolását nevezte meg a párt előtt álló egyik legfontosabb feladatként.

Kérdésre válaszolva Mesterházy Attila azt mondta: az MSZP jelenlegi helyzetének nincs egyszemélyi felelőse, vannak felelősek, de mindenki posztjának arányában felelős, és a jelenlegi vezetők közül mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy újra ringbe száll-e. Hangsúlyozta: nincs "pártszakadás".

OLDALTÖRÉS: Bajnai levele a szocialistákhoz: felelőtlen, aki államcsőddel riogat


Bajnai levele a szocialistákhoz: felelőtlen, aki államcsőddel riogat


Bajnai levele a szocialistákhoz: felelőtlen, aki államcsőddel riogat


Bajnai levele a szocialistákhoz: felelőtlen, aki államcsőddel riogat

Bajnai Gordon szerint ma az a felelőtlen, aki megalapozatlanul, manipulatív politikai szándékból riogat államcsőddel. A volt kormányfő az MSZP kongresszusához intézett, az MTI rendelkezésére bocsátott levelében azt írja: az elmúlt hónapokban sokszor elmondták, soha ilyen rövid nem volt az út egy ostoba és felelőtlen politikai nyilatkozat és az emberek zsebe között.

Az exminiszterelnök úgy véli: most talán egyre többen kezdik érteni, hogy mire gondoltak, mitől tartottak.

Elkezdődött a felelőtlen és teljesíthetetlen ígéretek visszavonása a jól ismert cinikus politikai taktikával: a meglepetés színlelésével, a tények elferdítésével, az elődök hibáztatásával - olvasható a levélben.

Kifejti: a leköszönő kormány szekrényében nincsenek csontvázak, ott nyilvános dokumentumokat, tiszta, világos helyzetképet, pontosan bemutatott gazdasági mozgásteret találnak. "Az ígéretek csontvázai dőlnek most azok megfogalmazóira" - írja. 

Legyen hát világos és egyértelmű: sem az ígéretért, sem a valóra váltás elmaradásáért nem tehető felelőssé más, csak az, aki az ígéretet megfogalmazta - állapítja meg Bajnai Gordon.

A volt miniszterelnök abban hisz, hogy a "többségnél értékesebb a felelősség". A politikában a többség illékony dolog, akkor is az, ha mindennap hivatkoznak rá, de a felelősség a józan ész higgadtságát és az elszántság bátorságát igényli, és ebből a szocialisták példát mutattak - fejti ki.

Szerinte aki felelősségteljesen politizál, a legnagyszerűbbet, a legnemesebbet szolgálja: hazája érdekét; mindenekelőtt ez az, amiért érdemes politikusnak állni. Hangsúlyozza: a magyar polgárok és a felelősséget vállalni képes parlamenti többség erőfeszítései és áldozatvállalása, a józan ész politikája meghozta eredményét. 

Egy éve volt úgy, hogy vészhelyzet fenyegetett, ma viszont a "miénk Európa egyik legstabilabb államháztartása" - hangsúlyozza. Egy éve volt úgy, hogy "felsejlett az államcsőd veszélye, ma már nem az adósság és a munkanélküliség, hanem a gazdaság növekszik"; ezt mutatják a tények - teszi hozzá. 

Az elmúlt egy évben az számított felelőtlennek, aki tagadta a veszély elhárításához szükséges nehéz döntések szükségességét, ma már az a felelőtlen, aki megalapozatlanul, manipulatív politikai szándékból riogat államcsőddel - írja Bajnai Gordon.

Kiemeli: a válságkezelő kormány és az MSZP felelősséget vállalt a forint árfolyamának alakulásáért, a nemzetközi bizalom visszaszerzéséért, a gazdasági válság kezeléséért. Szerinte megtették, amit vállaltak, sőt még többet is, de egy dologért nem vállaltak felelősséget, és most sem teszik, a mások ígéreteiért. 
 
Az exkormányfő azt írja: minden párt tisztában lehetett Magyarország lehetőségeivel és minden kockázatával.

Levelében megköszöni, hogy a magyar polgárok munkájukkal és kitartásukkal lehetővé tették a válságkezelés sikerét, és ezzel mára nemzetközileg elismert példát mutattak.

A hála, igaz, nem politikai kategória, a volt miniszterelnök részéről azonban - mint rögzíti - kijár az MSZP politikusainak, mert a válságkezelés legnehezebb időszakában a szocialista párté volt a felelős többség.
 
Az MSZP kongresszusáról szólva azt írja: az okos elemzéshez, a jövőt megalapozó értékeléshez szükséges a türelem bölcsessége. úgy fogalmaz: "Én a kormányzati csapat kapusából most a haladó balközép drukkere lettem. Szurkolóként is tisztában vagyok az előttetek álló feladat összetettségével".

Kijut a "nyomorúságból" a magyar szociáldemokrácia képviselőinek, az MSZP-nek, mert miközben példát mutattatnak a felelősségvállalásból, súlyos választási vereségét szenvedett a párt - hangsúlyozza.  Bajnai Gordon szerint a vereség okainak elemzése megkerülhetetlen előfeltétele bármilyen megújulásnak. Felhívja a figyelmet arra, hogy a vereség elemzésekor túl egyszerű lenne a válságkezelésre fogni a döntő szerepet. Szerinte a válság előtt is mélyponton volt az MSZP népszerűsége, és a válságkezeléssel párhuzamosan több súlyos "hitelrontó történet" csorbította az újraéledni látszó hitelességet. 

Hozzáteszi: egy párt legfőbb kincse, tőkéje a hitelessége. 
 
A válságkezelés olyan befektetés volt, amely ezt a tőkét gyarapíthatja, ha lesz kitartás, józan ész, hogy a váltópárttól elvárható kiegyensúlyozott bölcs úton menjetek tovább - írja az exminiszterelnök. Hozzáteszi: a hitelesség visszaszerzésének záloga a szervezeti, személyi megújuláson túl, és azt megelőzően, hogy a párt érdeke soha ne térhessen el az ország érdekétől.

Bajnai Gordon szerint embert próbáló feladat összeegyeztetni a haza és haladás eszméjét, a nemzet és demokrácia ügyét, versenyt és szolidaritást, Magyarország és Európa érdekét. 

Az MSZP képviselői a válságkezelés során bizonyságot tettek emberségből és tettrekészségből - állapítja meg. Mint írja, "szívből kívánom, hogy vigyétek tovább, vigyétek sikerre a magyar baloldal ügyét. Én szurkolni fogok".

Bajnai Gordon elnézést kért a távollétért, úgy fogalmaz: "most is egy ígéretet próbálok betartani, azt, amit a családomnak tettem".

OLDALTÖRÉS: Balogh András: nincsenek illúzióim

Balogh András: nincsenek illúzióim

Balogh András: nincsenek illúzióim

Balogh András: nincsenek illúzióim

Balogh Andrásnak a parlamenti erőviszonyok ismeretében nincsenek olyan illúziói, hogy a parlament államfőnek választja. Magyarország jelenlegi bangkoki nagykövete vasárnap, miután az MSZP kongresszusa felkérte a párt frakcióját, őt jelölje államfőnek, az MTI-nek azt mondta, úgy látja, az elnök feladata, hogy közreműködjön a társadalmi ellentétek csökkentésében, fontosnak tartja a baloldali értékeket és a keleti kapcsolatokat.

Balogh András az MTI-nek Bangkokból telefonon adott nyilatkozatában elismerte, hogy a szocialista párt jelölése nemcsak a közvéleményt - beleértve az MSZP-közvéleményt - lepte meg, hanem őt magát is, hiszen az elmúlt években semmiféle jelentősebb tisztsége nem volt. "Pályafutásom szakmai pályafutás - folytatta -, és akár egyetemi munkát végeztem, akár külügyi intézeti igazgató voltam, akár a miniszterelnök a főtanácsadója, akár diplomata, Magyarország tekintélyét, befolyását igyekeztem elősegíteni." 

Mivel a képviselők párthovatartozás mentén foglalnak állást - tette hozzá - nincsenek illúziói. Azt viszont el tudja mondani, hogy milyennek látja az ideális elnököt, illetve mire kell törekednie. 

Fontosnak tartja, hogy a magyar társadalomban bántóan jelentkező különbségek és ellentétek csökkenjenek, mert olyan mértékben nőtt meg a szakadék az egyes embercsoportok között, olyan sokan maradtak ki az egyenlő lehetőségekből, hogy ezek az emberek elvesztették a demokráciába vetett hitüket, természetes optimizmusukat, hogy a dolgok jóra fordulnak. Az államfő sokat tehet annak érdekében, hogy erre fölhívja a figyelmet, s mint mondta, ő mindenképpen ezt a szembenállást csökkentené. 

Ugyancsak lényeges pontja az elnöki megbízatásnak, hogy Magyarországot a szomszédok előtt, a külvilág előtt úgy képviselje, hogy az ország befolyása növekedjék, és legalább "megálljon az a folyamat, amelynek következtében nagymértékben csökkent a presztízsünk az utóbbi időben". 

Úgy véli, hogy bár továbbra is az európai és atlanti orientációt kell követnie az országnak, elsősorban az Európai Unión belül kell megtalálnia a lehetőségeit. Arra is fel kell figyelni azonban, hogy az uniós országok külpolitikája az Egyesült Államokkal való szoros együttműködésre is koncentrál, és "újra felfedezi vagy felfedezi a keleti relációt is". 
 
A nagykövet szerint a világban nagy átrendeződés következik, "olyan, amilyen ötszáz évenként szokott, nevezetesen az, hogy Kína, India, Kelet-Ázsia és Oroszország súlya növekszik, és aki kimarad ezekből a nagyon gyorsan növekedő térségekből, az nagyon súlyos árat fizet." 

Balogh András hosszú távon az oktatásban, a kutatási és tudományos fejlesztésben látja az ország előrelépésének lehetőségét.  Azt, hogy az MSZP kongresszusa egységesen kiállt mellette, "kellemes meglepetésként" fogadta, hiszen az elmúlt években olyanfajta értékek kerültek előtérbe, amelyekkel baloldali érzelmű emberként nem tudott azonosulni; visszaszorult az, ami a hagyományos szocialista-szociáldemokrata gondolkodásnak a lényege. 
 
Az ország ügyeiben szerepet vállaló pártnak össznemzeti érdeket kell képviselnie - mondta, hozzátéve, hogy itt van adóssága a szocialista pártnak: negligált bizonyos kérdéseket, éppen azokat, amelyeket ő maga a leglényegesebbnek tart; ilyen például a lakosság különböző rétegei közötti szakadék növekedése. Úgy érzi, most fordulat következik be a szocialista párt gondolkodásában, és elsősorban azok keresték meg, akik szintén így vélekednek. Ez véleménye szerint sokkal szociálisabb, sokkal demokratikusabb irányítást tételez fel, sokkal erőteljesebb fellépést a korrupcióval, a nepotizmussal szemben. 
 
Simon Gábor, a választmány elnöke azzal indokolta a döntést, hogy olyan jelölt legyen, aki a modern polgári Magyarország eszméjét képviseli, ahogyan az MSZP teszi. "Nincs semmiféle kifogásom az ellen - mondta erről -, ha ezt polgárinak nevezzük, de hangsúlyozom, hogy a kifejezetten hagyományos baloldali értékek elfogadását is fontosnak tartom az MSZP számára."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!