Belföld

2010.07.22. 12:18

LMP: átmegy a Fidesz úthenger a médián

Karácsony Gergely, a Lehet Más a Politika (LMP) frakcióvezető-helyettese szerint a "médiaalkotmány" példátlan hatalomkoncentrációt hozna létre a magyar média irányításában, ezért az LMP Alkotmánybírósághoz fordul, ha eredeti formájában fogadja el azt az Országgyűlés.

MTI

Az ellenzéki politikus a Batthyányi téren tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján - ahol egy "Fidesz úthenger" feliratú munkagéppel áthajtottak több számítástechnikai berendezésen - úgy fogalmazott: a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvényjavaslat ellentétes az alkotmánnyal és az uniós irányelvekkel.

Közölte: az LMP még a csütörtöki, parlamenti zárószavazás előtt módosító indítványokat nyújt be a törvényjavaslathoz, hogy megpróbálja kivenni belőle az alkotmányellenes pontokat.

Ha a parlamenti többség nem fogadja el pártja módosító indítványait, és az eredeti javaslat megy át, akkor az LMP az Alkotmánybírósághoz fordul - jelentette ki.

Karácsony Gergely az MTI-nek elmondta: a javaslatról név szerinti szavazást kér a frakciója. Véleménye szerint a törvénymódosításnak komoly nemzetközi visszhangja lesz. Mint mondta, könnyen elképzelhető, hogy az európai bizottság eljárást indít Magyarország ellen.

Az ellenzéki képviselő úgy fogalmazott: a fideszes kétharmad, mint egy "úthenger" megy át mindenen, most éppen a médián.

Karácsony Gergely közölte: szerinte annak, hogy a kormány majdnem egy hónappal elhalasztotta a "médiaalkotmány" elfogadását az az oka, hogy "féltek attól", Sólyom László államfő visszadobná a törvényt.

Schmitt Pál megválasztott köztársasági elnök mint házelnök továbbítja majd magának a törvényt - tette hozzá, majd folytatta: "róla tudjuk, hogy nem akar a kormány ellensúlya lenni, nem a fékek és az ellensúlyok, hanem a feng shui elvét követve a szabad áramlás lesz a meghatározó elve államfői tevékenysége során".

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!