Belföld

2010.08.01. 11:05

12 ezren a felsőfokú szakképzésben

Egyre ismertebb és népszerűbb a fiatalok körében a felsőfokú szakképzés, évről-évre többen jelentkeznek és kerülnek be ilyen képzési formákra - olvasható a felvi.hu elemzésében.

MTI

A legtöbb jelentkezőt államilag támogatott képzésben a gazdasági szakok vonzzák, míg költségtérítéses képzésben az informatikai jellegű képzések a kedveltek. A legnépszerűbb szak az idegenforgalmi szakmenedzser volt idén, itt több mint 1500-an kezdhetik meg a tanulmányaikat szeptembertől.
   
A felsőfokú szakképzésre jelentkezők létszáma az elmúlt években dinamikusan növekedett: míg 2008-ban 13.788-an, addig tavaly 16.676-an, idén pedig már 20.851-en adták be kérelmüket erre a képzési formára.
   
A szakemberek szerint sok - első helyre fel nem vett - fiatal jelentkezett felsőfokú szakképzésre, de az első helyes jelentkezésekben is növekvő számadatokat figyelhető meg. Míg két éve 5.092-en, tavaly 6.846-an, az idei évben 8.486-an pályáztak első helyen felsőfokú szakképzésre.
   
Növekszik a felvettek létszáma is, 2010-ben csaknem ezer fővel többen nyertek felvételt valamely felsőfokú szakképzésre, mint a megelőző évben. Az adatok szerint 2008-ban 7.863-an, tavaly 11.132-en, idén pedig 12.043-an kerültek be felsőfokú szakképzésre.
   
A felsőfokú szakképzés esetében elsősorban az államilag támogatott helyek vonzzák a jelentkezőket - nappali munkarenden a felvettek 97, levelező munkarenden 70 százaléka ebben a finanszírozási formában kezdheti majd meg tanulmányait. Az államilag támogatott levelező munkarendű felvettek esetében erős létszámcsökkenést láthatunk, a levelező munkarendű költségtérítéses képzésre felvettek száma ugyanakkor valamelyest emelkedett.
   
Az esti munkarendre, valamint távoktatásra felvételt nyertek részaránya nem éri el az 1 százalékot - ilyen munkarendű képzéseket csak néhány képzéstípus esetében indítottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!