Belföld

2010.08.08. 13:40

Önkormányzati választások: egy hét múlva postázzák az ajánlószelvényeket

Elkészültek az október 3-ai önkormányzati választásra az ajánlószelvények, amelyeket a települési hivatalok egy hét múlva kezdenek kipostázni a mintegy 8 millió választópolgárnak. A szelvényeket, ahogy már a parlamenti választáson, most is biztonsági jelekkel védik a másolás ellen.

MTI

Az értesítők kiküldésével egy időben indul el a jelöltek és jelölőszervezetek  "versenye" az ajánlásokért.
   
A személyre szóló, a választás időpontját, helyét és a szavazó személyes adatait is tartalmazó értesítőt és az ajánlószelvényeket a választópolgárok egy borítékban kapják majd meg augusztus 16-a és 19-e között.
   
A szelvényeket - ahogy a tavaszi országgyűlési választáson - most is Magyarországtérkép-perforációval, új biztonsági elemként piros, zöld illetve sárga színcsíkkal és "Önkormányzati képviselők választása 2010" alnyomattal védik a hamisítások ellen.
   
A választópolgárok a borítékban - attól függően, hol élnek - két vagy három ajánlószelvényt kapnak. A tízezernél kevesebb, illetve tízezernél több lakosú településen voksolók az egyiken a polgármesterre (ez fehér színű szelvény), a másikon az önkormányzati képviselőre (ez sárga színcsíkkal ellátott), a harmadikon a megyei listára (ez pedig piros színcsíkkal jelölt) tehetnek ajánlást.
   
A megyei jogú városokban lakók két ajánlószelvényt kapnak: ezeken a polgármesterre és az önkormányzati képviselőre tehetnek ajánlást.
   
A fővárosiak három szavazólapot kapnak: az egyiken - lakóhelyük szerint - kerületi polgármestert ajánlhatnak, a másikon a képviselő-testület egy tagját, míg a harmadikon főpolgármestert ajánlhatnak (ez utóbbi szelvényen zöld színcsík van).
   
A választók az ajánlószelvényeket (az üdülési vagy az étkezési jegyekhez hasonlóan) egy "tömbben" kapják, de azok a tömbből kitéphetőek, így külön-külön is "felhasználhatóak". A választónak tehát nem kell mind a két vagy három ajánlását ugyanannak a szelvénygyűjtőnek átadnia.
   
A szelvények hátsó oldalán most is szerepel a felhívás, amely szerint az ajánlásért cserébe nem lehet sem ígérni, sem pedig elfogadni semmilyen "előnyt" - például ajándékot vagy pénzt.
   
A szelvénygyűjtőknek nehezebb dolguk lesz, mint az elmúlt 20 évben bármikor, mert a nemrég elfogadott új jogszabályok a megyei közgyűlés tagjai és a főpolgármester jelölése esetében lényegesen több érvényes ajánláshoz kötik a jelöltek indulását, mint a korábbi választásokon, és a korábbinál rövidebb idő áll majd rendelkezésre a gyűjtéshez, a jelöltajánlás határideje ugyanis szeptember 3.
   
Ahhoz, hogy valaki főpolgármester-jelölt lehessen, tehát elindulhasson a megmérettetésen, a budapesti választópolgárok 2 százalékának ajánlását kell, hogy megszerezze. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 27 ezer fővárosi választó ajánlására van szükség, míg korábban elegendő volt ennek a negyede is. (A korábbi szabályozás még csak fél százalékot írt elő.)
   
A megyei önkormányzati képviselőket megyei listán választják a választópolgárok, listát az a jelölőszervezet állíthat, amely a választókerület választópolgárai 1 százalékának ajánlását összegyűjtötte. Korábban mindössze a választók 0,3 százalékának ajánlására volt ehhez szükség.
   
A választópolgárok Budapest főváros közgyűlésének tagjait fővárosi listán választják meg, ebben az esetben a főváros egy választókerületet alkot. A fővárosi közgyűlés tagjainak megválasztásánál Budapesten fővárosi listát az a jelölőszervezet állíthat, amely a fővárosi kerületek több mint felében kompenzációs listát állított (korábban 6 kerületben kellett ehhez kompenzációs listát állítani). A 10 ezernél több lakosú településen kompenzációs listát az a jelölőszervezet állíthat, amely a település egyéni választókerületeinek több mint felében jelöltet állított (korábban az egyéni választókerületek negyedében kellett ehhez jelöltet állítani).


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!