Belföld

2010.11.25. 21:13

Mécsesekkel emlékeztek Károlyi Mihályra a Kossuth téren

Megemlékezést tartott Károlyi Mihály, az első magyar köztársaság elnöke szobránál más baloldali szervezetekkel együtt a Magyar Szociáldemokrata és Liberális Unió csütörtök este; a jelenlévő közel száz ember egyrészt a politikus emléke előtt tisztelgett, másrészt a november 16-i, Károlyi szobránál tartott jobbikos tüntetés ellen demonstrált.

MTI

Dániel Péter, a Magyar Szociáldemokrata és Liberális Unió képviseletében azt mondta: néhány napja egy szélsőjobboldali rendezvényen meggyalázták Károlyi Mihály szobrát, aki egy józan, jószándékú és demokrata politikus volt. Rajta keresztül meggyaláztak minden demokratát, az egész hazai baloldalt és a hazai zsidó közösséget is. Utalva arra, hogy a jobbikos tüntetésen valaki a zsidó vallást jelképező fejfedőt, kipát helyezett a szobor fejére, maga is feltett egyet. 

Az ő példáját követte az utána felszólaló Szanyi Tibor MSZP-es országgyűlési képviselő is, aki azt mondta: nem érzi gyalázatnak, ha ebben az országban bárki kipát tart a fején. Kijelentette, hogy az MSZP a szolidaritás szimbóluma Magyarországon. Szolidáris mindazokkal, akiknek érdekképviseletére szövetkeztek: a fiatalokkal, a dolgozókkal, a nyugdíjasokkal, az elesettekkel és a kiszolgáltatottakkal. "Kiszolgáltatottak vagyunk egy önkénynek, ahogy néhány nappal ezelőtt Károlyi szobra is kiszolgáltatott volt".

Szanyi Tibor úgy fogalmazott: "az a társaság, amely ma kormány fedőnéven intézi az ügyeinket", valójában egy hivatkozással szinte kizárólag a saját ügyét intézi. Ez a hivatkozási alap pedig a forradalom. Szerinte a forradalmak mindig adni akartak az embereknek. Károlyi szempontjából az őszirózsás forradalom azt jelentette, hogy ad, mégpedig saját földjeiből. "Minden forradalom arról szól, hogy az embereknek jogokat, jólétet, jövőt adjunk. A Fidesz egyiket sem adja, hanem rátenyerelt a jogainkra, vagyonunkra és a jövőnkre. Ez lopás." 

Szabó Zoltán, volt MSZP-s képviselő azt mondta: azért vannak itt, mert Károlyi szobrát le akarják dönteni, ők pedig meg akarják védeni. Ha ezt a szobrot csak a szélsőjobboldal akarná ledönteni, nekik nem volna dolguk. Azonban a szobrot a ma kormányzó, magát demokratikusnak valló jobboldal is le akarja dönteni.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!