Belföld

2011.03.23. 16:38

Októberben lesz a halasztott keleti partnerségi csúcstalálkozó

Októberben, a lengyel és a magyar miniszterelnök társelnökletével rendezik meg Lengyelországban az Európai Unió és annak úgynevezett keleti partnerségi programjához tartozó országok csúcstalálkozóját - közölte Jacek Saryusz-Wolski lengyel európai parlamenti képviselő szerdán Brüsszelben az MTI-nek nyilatkozva.

MTI

A május végén, közép- és kelet-európai országok államfőinek részvételével szintén Lengyelországban tartandó találkozó (amelyen várhatóan Barack Obama amerikai elnök is részt vesz) nem európai uniós rendezvény - hangoztatta a néppárti EP-frakcióhoz tartozó képviselő, aki az EU és a keleti partnerségben részt vevő országok (Azerbajdzsán, Örményország, Grúzia, Moldova, Fehéroroszország, Ukrajna) közös parlamenti közgyűlésének alelnöke is.
   
Saryusz-Wolski úgy vélte, Magyarország és Lengyelország teljesen egyformán kezeli a keleti partnerség kérdéskörét. "E témában egyformán gondolkozunk és cselekszünk, ...mint két testvér" - tette hozzá.
   
A két elnökség már most, a magyar félévben közösen dolgozik a keleti partnerség témakörébe vágó ügyeken - hangoztatta.
   
Emlékeztetett arra is, hogy az eredetileg Magyarországon tervezett csúcstalálkozót is magyar-lengyel közös elnökség alatt rendezték volna.
   
Az értekezletet azért kellett őszre halasztani, mert időpontja ütközött a G20 csoport csúcstalálkozójával - hangsúlyozta.
   
A lengyel képviselő úgy vélte, az EU déli szomszédságában zajló fejlemények nem jelentik azt, hogy a figyelem vagy az uniós támogatás elterelődne a keleti szomszédokról. "Mindkét irányban több figyelemre, több anyagi támogatásra, szimmetrikus elbánásra van szükség" - fogalmazott.
   
Mint mondta, meggyőződése szerint a Földközi-tenger térségében zajló események növelik a szomszédságpolitika fontosságát déli és keleti irányban is.
   
Jacek Saryusz-Wolski kifejtette azt a véleményét is, hogy az EU déli tagországainak érdeklődését társítani kellene a közép- és kelet-európai tagországok demokratikus és piacgazdasági átmenetre és átalakulásra vonatkozó ismeretanyagával. "A déli országok kellő érzékenységgel rendelkeznek a térség iránt, a know-how pedig nálunk van" - emelte ki.
   
A közép- és kelet-európai országok tudják átadni a tapasztalataikat az észak-afrikaiaknak abban, mit kell tenni a demokratikus átmenet sikere érdekében - mondta. Ezért is szerencsés, hogy most Magyarország tölti be az unió soros elnökségét, utána pedig egy másik közép-európai állam, Lengyelország fogja - jegyezte meg.
   
Úgy vélte, az EU-nak a déli térségben változtatnia kellene azon a politikáján is, hogy főleg a kormányokkal tart kapcsolatot, és jóval nagyobb részt kell kapnia az uniós figyelemben a társadalom többi részének is.

Veres Béla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!