Belföld

2011.04.22. 10:51

Tiszavasvári csendőrség: a belügyminiszter és a Mazsihisz is reagált

Megalakította a csendőrséget Tiszavasváriban a jobbikos többségű önkormányzati képviselő-testület. A Mazsihisz szerint elfogadhatatlan a csendőrség felállítása, Pintér Sándor belügyminiszter törvénytervezetet készíttet, Vona Gábor szerint a csendőrség nem a rendőrség ellen van.

MTI

Tiszavasvári jobbikos polgármestere, Fülöp Erik szerdán sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a jobbikos többségű önkormányzati képviselő-testület a településen megalakítja a csendőrséget. Tiszavasváriban a csendőrség csütörtökön meg is kezdte közrendvédelmi feladatának ellátását.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke szerdán Tiszavasváriban történelmi pillanatnak nevezte az eseményt, kijelentve: a csendőrség megalakításával senki nem akarja a közrend fenntartásának jogát elvenni a rendőrségtől.

Mint hozzátette: a Belügyminisztériumnak nem "féltékenykednie kellene" az ilyen kezdeményezésekre, hanem segítenie és támogatnia kellene őket.

Pintér Sándor belügyminiszter csütörtöki kalocsai sajtótájékoztatóján elmondta: megfelelő jogi válasz, kormányrendelet vagy törvény készül a Jobbik által Tiszavasváriban megalapított szervezet ügyében.

Mazsihisz: elfogadhatatlan a tiszavasvári "csendőrség" felállítása

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elfogadhatatlannak tartja, hogy a jobbikos polgármester által vezetett Tiszavasvári önkormányzata úgynevezett csendőrséget kíván létrehozni.

A vallási szervezet azt kéri a kormánytól és a Belügyminisztériumtól: haladéktalanul tegye meg azokat a törvényes lépéseket, amelyek megakadályozzák a "csendőrség" felállítását Tiszavasváriban; annak esetleges megalakulása esetén az ügyészségnél tegyenek feljelentést, hogy a "csendőrséget" mielőbb oszlassák fel.
Egy modern országban erőszakot kizárólag az állami szervek alkalmazhatnak, a törvények által meghatározott keretek között, és csak alkotmányos célok érdekében - hangsúlyozta a Mazsihisz.
Mint írták, "az államtól független helyi erőszakszervezet felállításának terve sérti az általános jogelveket, és sérti a parlament által elfogadott, hamarosan hatályba lépő alaptörvényt is".

"Magyarország kormánya nem engedheti meg, hogy fegyveres magán-, vagy önkormányzati hadseregek jöjjenek létre, olyanok, amelyek egy kifejezetten rasszista jellegű ideológia alapján megfélemlítik a lakosság egy részét, és ezzel elősegítik a faji gyűlölet terjedését, a társadalmi szegregációt" - olvasható a közleményben.
A Mazsihisz hangsúlyozta, hogy a tiszavasvári önkormányzat által "életre hívni kívánt" erőszakszervezet elnevezése a magyar történelem legsötétebb időszakát idézi fel. "Azt a fegyveres testületet, amely mindvégig hű kiszolgálója volt a német megszállás után a kormányzó által kinevezett független magyar kormány őrült terveinek", amely több mint 600 ezer magyar - többségében zsidó - ember meggyilkolásához vezetett - írták.

OLDALTÖRÉS: Pintér Sándor: az állami főhatalom gyakorlása nem kerülhet magán- vagy pártkézbe

Pintér Sándor: az állami főhatalom gyakorlása nem kerülhet magán- vagy pártkézbe

Pintér Sándor: az állami főhatalom gyakorlása nem kerülhet magán- vagy pártkézbe

Pintér Sándor: az állami főhatalom gyakorlása nem kerülhet magán- vagy pártkézbe

Pintér Sándor belügyminiszter szerint megfelelő jogi válasz készül a Jobbik által Tiszavasváriban megalapított szervezet ügyében. Ezt a belügyminiszter csütörtökön Kalocsán, a büntetés-végrehajtási intézetben tartott sajtótájékoztatón mondta.

A jogi válasz előkészítése folyamatban van, ennek megfelelően kormányrendelet vagy törvény szükséges ahhoz, hogy az ilyen jellegű törekvéseket, ami az állami főhatalom gyakorlását magán- vagy pártkézbe próbálja vonni, megakadályozzuk - mondta a belügyminiszter az MTI kérdésre válaszolva.

Pintér Sándor utalt arra: a Belügyminisztérium törvénytervezetet és rendelettervezetet készített elő. Ennek megfelelően remélem mind a kettő mihamarabb életbe lép - fűzte hozzá a belügyminiszter.

Szerdán megalakult a Jobbik által csendőrségnek nevezett szervezet Tiszavasváriban. A jobbikos vezetésű szabolcsi városban tartott rendezvényen Vona Gábor, a Jobbik elnöke beszédében történelmi jelentőségűnek nevezte a szervezet megalakítását, hangsúlyozva, hogy a csendőrséget nem a rendőrség ellen, hanem annak kiegészítésére hozták létre.

OLDALTÖRÉS: Vona Gábor szerint a csendőrséget nem a rendőrség ellen, hanem annak kiegészítésére hozták létre Tiszavasváriban

Vona Gábor szerint a csendőrséget nem a rendőrség ellen, hanem annak kiegészítésére hozták létre Tiszavasváriban

Vona Gábor szerint a csendőrséget nem a rendőrség ellen, hanem annak kiegészítésére hozták létre Tiszavasváriban

Vona Gábor szerint a csendőrséget nem a rendőrség ellen, hanem annak kiegészítésére hozták létre Tiszavasváriban

Megalakult a csendőrség Tiszavasváriban; a jobbikos vezetésű szabolcsi városban csütörtökön tartott rendezvényen Vona Gábor, a Jobbik elnöke beszédében történelmi jelentőségűnek nevezte a szervezet megalakítását, hangsúlyozva, a csendőrséget nem a rendőrség ellen, hanem annak kiegészítésére hozták létre.

A Szent Mihály-téri református templom előtt mintegy kétszázan gyűltek össze, a tíz csendőr sorfalat állva várta az ünnepségre érkezőket.
A "Csendőrség" feliratú pólót, fekete nadrágot és sapkát viselő csendőröket Fülöp Erik, Tiszavasvári jobbikos polgármestere, valamint Vona Gábor, a Jobbik elnöke köszöntötte. A városvezető a szervezet kiemelt feladatául a bűnmegelőzést, a város közbiztonságának helyreállítását, valamint a lakosság a közrendbe vetett bizalmának visszaállítását jelölte meg.

Fülöp Erik úgy fogalmazott, senkinek sem kell félnie a szervezettől, aki "viszont bűnt követett el, az rettegjen".  Vona Gábor, a Jobbik elnöke történelmi pillanatnak nevezte az eseményt, kijelentve: a csendőrség megalakításával senki sem nem akarja a közrend fenntartásának jogát elvenni a rendőrségtől.

"Mindenki tiszteletben tartja azt, hogy az állam monopóliuma a rendőrség fenntartása" - jelentette ki a pártelnök, hozzátéve, hogy a belügyminisztériumnak nem "féltékenykednie kellene" az ilyen kezdeményezésekre, hanem segítenie és támogatnia őket. Vona Gábor ugyanakkor hangsúlyozta: nem a rendőrség ellen és helyett, hanem rendőrséget kiegészítő feladattal jött létre a csendőrség Tiszavasváriban.

A rendezvény békésen, atrocitások nélkül ért véget.
Fülöp Erik csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Tiszavasváriban megalakítják a csendőrséget, amely a nap folyamán meg is kezdi közrendvédelmi feladatának ellátását a településen.

OLDALTÖRÉS: Tiszavasvári: csendőrség alakult, vagyonosodási vizsgálat az uzsorások ellen

Tiszavasvári: csendőrség alakult, vagyonosodási vizsgálat az uzsorások ellen

Tiszavasvári: csendőrség alakult, vagyonosodási vizsgálat az uzsorások ellen

Tiszavasvári: csendőrség alakult, vagyonosodási vizsgálat az uzsorások ellen

Feltételezett uzsorások ellen adóhatósági vagyonosodási vizsgálatot kért Tiszavasvári jobbikos polgármestere, aki szerdán Nyíregyházán tartott sajtótájékoztatóján azt is bejelentette: Tiszavasvári jobbikos többségű önkormányzati közgyűlése megalakítja a csendőrséget a településen.

Fülöp Erik elmondta: 17 olyan helyi lakos ellen kezdeményezett vagyonosodási vizsgálatot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Észak-alföldi Regionális Igazgatóságán, aki az állítások szerint uzsoratevékenységet folytat, hatalmas kamatokra ad kölcsönt nehéz sorsú embereknek.

Az önkormányzati vezető az MTI kérdésére válaszolva közölte: Tiszavasváriban megalakítják a csendőrséget, amely csütörtökön meg is kezdi közrendvédelmi feladatának ellátását a településen. Mint hozzátette, a tiszavasvári csendőrség szervezetét a város önkormányzata hozza létre, annak alakuló ülését szerda este tartják.    

A sajtótájékoztatón részt vett Vona Gábor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke is, aki a vagyonosodási vizsgálatok kérésével kapcsolatban kiemelte: ezt a lépést már régen meg kellett volna tenniük a hatóságoknak, s a települési önkormányzatoknak is fel kellett volna már korábban vállalniuk a kezdeményező szerepet.    

A pártvezető szerint "sajnos a politikai sem foglalkozott eddig megfelelően az uzsoratevékenységgel, pedig - mint állította - százezreket érint az illegális hitelezés, különösen az ország keleti megyéiben, ahol főként a mélyszegénységben élő roma kisebbség tagjai az áldozatok.    

Fülöp Erik polgármester tájékoztatása szerint a várható vagyonosodási vizsgálat által érintett 17 ember jómódban, több tízmillió forint értékű házban, luxusautókat tartva él Tiszavasváriban, miközben hosszú ideje hivatalosan a segélyezettek közé tartoznak. Megemlítette, hogy "százas nagyságrendű" azoknak a nehéz sorsú embereknek a száma a kisvárosban, akik rákényszerülnek az uzsorakölcsönökre, s a hatalmas kamatok miatt még szegényebbé válnak.    

Gyüre Csaba, a Jobbik alelnöke - aki szintén részt vett a sajtótájékoztatón - megerősítette: ha nem történik hatékony fellépés az uzsorások ellen a hatóságok és az érintett önkormányzatok részéről, akkor a párt Szabolcs megyei szervezete vállalja magára a szükséges intézkedések kezdeményezését a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!