Belföld

2011.05.17. 09:44

Puch László: Gyurcsány hagyja békén az MSZP-t, ne ártson tovább!

Az MSZP pártigazgatója azt kéri Gyurcsány Ferenctől, hagyja békén az MSZP-t, és ne ártson tovább. Puch László az fn.hu-nak adott interjúban azt mondta a volt miniszterelnökről, hogy "türelmetlen, impulzív, a cél érdekében semmilyen eszköz sem drága neki, forradalmi hevületében mindent fölrúg, lebont".

MTI

Puch László - aki korábban a szocialista párt pénztárnoka volt - kijelentette: az MSZP alapvető érdeke, hogy vezetésében megszűnjön a jelenlegi kétfejűség. Hozzátette, februárban, amikor legutóbb interjút adott a portálnak, még nem sejtette, hogy "Gyurcsány Ferenc titokban új pártot jegyeztet be". "Ha tudtam volna, már akkor javaslom neki: aktivizálja és üzemeltesse azt a formációt. Minket meg hagyjon dolgozni" - mondta.
   
Arra a kérdésre, hogy van-e metszete a gyurcsányi és a Mesterházy-féle világképnek, a pártigazgató azt válaszolta: nincs. Arra a felvetésre, hogy Mesterházy Attila pártelnök tavaly ősszel azt nyilatkozta, év végére rendet tesz "házon belül", a pártigazgató úgy reagált: "nem könnyű a feladat, hiszen a probléma oka egy volt miniszterelnök-pártelnök. Aki ugyan komoly teljesítményre képes, rendelkezik víziókkal, de a társadalmi megítélése nem éppen pozitív".
   
Puch László szerint Gyurcsány Ferenc más típusú pártot képzel el, mint a tagság többsége, ez a fő baj; "sosem ennek az MSZP-nek, hanem egy általa megálmodott pártnak akart az elnöke lenni". "Gyurcsány úgy kalkulált, minél rosszabb állapotba kerül az MSZP, annál nagyobb esély nyílik előtte a párt elfoglalására. Türelmetlen, impulzív, a cél érdekében semmilyen eszköz sem drága neki, forradalmi hevületében mindent fölrúg, lebont. Csakhogy soha semmit nem épít a romok helyén. Ma Mesterházy és sokak sziszifuszi, operatív munkájára van szükségünk, hogy a társadalommal megértessük: változik az MSZP, szükség van ránk" - fejtette ki, hozzátéve, hogy szerinte a volt kormányfőnek az MSZP infrastruktúrája, szervezettsége kell.
   
Az esetleges pártszakadást firtató felvetésre a volt pénztárnok öt és tíz közé tette azon frakciótagok számát, akik Gyurcsány Ferenccel tartanának ebben az esetben.
   
Kijelentette: szerinte a vitának legkésőbb a következő, a tervek szerint őszi kongresszuson el kell dőlnie. Hangsúlyozta, ha Gyurcsányban nincs belátás, "egyetlen lehetőségünk marad: a politikai elszigetelés". A pártból való kizárásának lehetőségét viszont elvetette, az azzal járó procedúra ugyanis szerinte rengeteget ártana az MSZP-nek.
   
A pártigazgató szólt arról is, hogy az MSZP-ben Gyurcsány Ferenctől függetlenül is zajlik gondolkodás arról, hogyan mossák le magunkról a korrupt párt "imidzst". A pártelnök felkért - emlékeztetett - három, nagy tekintélyű, makulátlan szocialista politikust, Katona Bélát, Gál Zoltánt és Gráf Józsefet, hogy nyilvánosan véleményezzen belső etikai ügyeket.
   
Megjegyezte, véleménye szerint például Zuschlag János és Hagyó Miklós ügyében Gyurcsány Ferencnek is lehetne mondanivalója. Arra a kérdésre, hogy ez mit jelent, azt válaszolta, "csupán annyit, hogy helyükön kellene kezelni az ügyeket".
   
"A most zajló fejezetben, úgy tűnik, Gyurcsány számára egyetlen ellenfél létezik a Magyar Szocialista Párton belül, és ezt az embert Puch Lászlónak hívják. Egyet kérek tőle: hagyja békén az MSZP-t, ne ártson tovább! Mindennél fontosabb most a belső béke. (...) Belátom, csekély az esély. És azzal is tisztában vagyok, hogy alapvetően nem én vagyok a célpont, hanem arról van szó, hogy a személyemen keresztül akarja elfoglalni a párt szervezetét" - mondta Puch László.
   
Az fn.hu-n megjelent interjút Gyurcsány Ferenc is megosztotta követőivel a Facebook-oldalán. Mindössze annyit fűzött hozzá: "a pénz(tárnok) beszél, a karaván halad...".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!