Belföld

2011.06.20. 19:42

Jóváhagyta a Ház a Mol-részvényvásárlást

Jóváhagyta az Országgyűlés hétfőn a kormány által lebonyolított állami Mol-részvényvásárlást.

MTI

A képviselők 282 igen, 53 nem szavazat és egy tartózkodás mellett fogadták el az erről szóló országgyűlési határozati javaslatot, amelyet a kormánypártok és a Jobbik képviselői támogattak.
   
Az orosz Szurgutnyeftyegaz tulajdonában álló, 21,2 százalékos Mol-tulajdonrészt jelentő részvénycsomag megvásárlásáról május 24-én kötött szerződést a kabinet. A mintegy 500 milliárd forint értékű tranzakcióhoz szükség volt a parlament támogatására is.
   
Az elfogadott határozat mellékletében szerepel a Szurgutnyeftyegaz és a magyar állam között létrejött adásvételi szerződés. A Ház ezzel egyidejűleg - 286 igen szavazattal, 51 nem ellenében - elfogadta a költségvetési törvény módosítását is. A részesedésvásárlás ugyanis - az államháztartási törvény szabályai szerint - növeli a költségvetési hiányt, ezért kellett módosítani a kiadási főösszeg és a hiány mértékét.

A központi költségvetés ez évi kiadási előirányzata 489,5 milliárd forinttal 14.337,2 milliárd forintra, a hiány pedig 1.184,3 milliárd forintra nő. A részesedésvásárlás tehát növeli a költségvetési hiányt, az Európai Unió statisztikai módszertana alapján azonban nem rontja a maastrichti hiánymutatót.
   
Orbán Viktor miniszterelnök május 24-én jelentette be, hogy "Magyarország visszaszerezte a 21,2 százalékos Mol-tulajdonrészét Oroszországtól". Az állam a korábban a Nemzetközi Valutaalaptól felvett hitelből finanszírozza a pakett megvásárlását, a tranzakciót augusztus 31-ig kell lebonyolítani.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!