Belföld

2011.07.05. 13:38

Kikerültek az autóbontók a fémtörvény hatálya alól

Az Országgyűlés hétfői döntése értelmében az autóbontók kikerültek a fémek begyűjtésével és értékesítésével kapcsolatos törvény hatálya alól.

MTI

A képviselők 299 igen szavazattal, 58 ellenében fogadták el az egyes fémek begyűjtésével és értékesítésével összefüggő visszaélések visszaszorításáról rendelkező törvény erről szóló módosítását. A változtatást a kormánypártok mellett a Jobbik támogatta.

A változtatást szorgalmazó fideszes Gruber Attila korábban arra emlékeztetett, hogy a 2009-es jogszabály elsősorban a színesfémtolvajlás megakadályozását szolgálta, de azóta kiderült, hogy e színesfémek, a vasúti sínek, a rézkábelek, az ellopott bronzszobrok nem az autóbontó telephelyeken "landolnak", hanem más, fémbegyűjtéssel foglalkozó cégeknél, öntödéknél semmisítik meg, alakítják át ezeket.

A kormánypárti képviselő emiatt nyújtotta be indítványát, szerinte ugyanis ez a szabályozás gátja az autóbontó vállalkozásoknak, amelyeknél alapvetően nem fémhulladékokat, hanem újrahasznosítható autóalkatrészeket gyűjtenek, tárolnak, értékesítenek. A 2009-es törvény túlszabályozást és jelentős állami költségnövekedést okozott, eredmény nélkül, "hiszen az elmúlt másfél évben, a törvény hatálybalépése óta egyetlen Lenin-szobor sem került elő egyetlen autóbontóból sem" - indokolta javaslatát egy hónappal ezelőtt Gruber Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!