Belföld

2011.08.18. 13:45

Merénylet Norvégiában: Magyarországra hívnak 5 túlélőt

Magyarországra hív a Fidelitas a norvég tragédia túlélői közül öt fiatalt, Ágh Péter, a Fidesz ifjúsági szervezetének elnöke már felvette a kapcsolatot a norvég kormánypárt ifjúsági szervezetének elnökével.

MTI

A politikus az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében idézte Eskil Pedersenhez írt levelét, amelyben hangsúlyozta, egységesen elítélik az erőszak minden formáját, továbbá "mindazokat a szélsőséges ideológiákat, amelyek ezen szörnyű tettek elkövetéséhez alapul szolgálhattak."
Hozzátette: támogatásukról biztosítják az áldozatok hozzátartozóit, és ezt tettekben is ki szeretnék fejezni, ezért négynapos magyarországi látogatásra hívnak öt túlélőt.
   
Oslo kormánynegyedében, majd a fővároshoz közeli Utoya szigetén július 22-én történt merénylet, a két helyszínen 77 ember vesztette életét. A merénylőt, Anders Behring Breiviket a rendőrök nem sokkal később elfogták. Kihallgatása során beismerte, hogy ő robbantott Oslo belvárosában, a kormányzati negyedben, majd lőtt agyon 69 fiatalt két órával később Utoya szigetén, a kormányzó párt ifjúsági szervezetének táborában.
   
A robbantás és az ámokfutás a legvéresebb támadás volt Norvégiában a második világháború óta, Európában pedig a 191 halálos áldozatot követelő madridi vonatrobbantások óta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!