Belföld

2012.02.29. 09:59

Kifogásolja az ügyvédi eskü megváltoztatását a kamara

Mélységes aggodalommal fogadta a Magyar Ügyvédi Kamara az ügyvédi eskü szövegének megváltoztatását és emiatt másfél hónapja levélben fordult Navracsics Tibor igazságügyi miniszterhez, ám választ mindeddig nem kapott - mondta el Bánáti János ügyvéd, a kamara elnöke szerdán az MTI érdeklődésére.

MTI

Az eskü szövegéből kikerült a titoktartásra vonatkozó rész, viszont bekerült többek között a "nemzet javára" fordulat, mint ahogy erre az Index egyik cikke is felhívta a figyelmet.

Bánáti János kijelentette: a változtatás rendkívül aggályos. A kétmondatos új szövegben több olyan pont is van, amely az ügyvédi hivatás évszázadok óta kialakult európai normáival és magyar hagyományaival ellentétes, vagy legalábbis zavaró lehet. Az pedig különösen méltatlan, hogy az ügyvédség életében alapvető szerepet játszó formulát a kamara megkérdezése, illetve mindenfajta egyeztetés nélkül érdemben változtatták meg - fűzte hozzá.

Az eskü szövegét az ügyvédekről szóló törvény rögzíti, melyet az alaptörvénnyel összefüggésben végrehajtott számos jogszabály-változtatás egyikeként módosítottak tavaly decemberben kormánypárti egyéni képviselői indítvánnyal. A módosítás januárban hatályba lépett.

Míg a korábbi eskü szövege szerint az újdonsült ügyvéd arra tett fogadalmat, hogy hivatását ügyfele érdekében, a Magyar Köztársaság Alkotmánya és jogszabályai szerint lelkiismeretesen gyakorolja, és az ennek során tudomására jutott titkot megőrzi, addig az új szöveg szerint Magyarországhoz és annak Alaptörvényéhez hű lesz, jogszabályait megtartja és másokkal is megtartatja, tisztségét a magyar nemzet javára gyakorolja, és szakmai kötelességeit lelkiismeretesen, legjobb tudása szerint, ügyfele érdekében eljárva teljesíti.

A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke kiemelte, hogy a titoktartási kötelezettség továbbra is köti az ügyvédeket, hiszen az ügyvédi törvény azt jelenleg is rögzíti, ám mégis visszás ennek kikerülése az eskü szövegéből, mint ahogy számos zavar forrása lehet a "nemzet javára" fordulat is, hiszen ez nehezen értelmezhető minden olyan helyzetben, amikor egy jogász valakit a magyar állammal, vagy állami szervvel szembeni eljárásban képvisel, márpedig ilyenek az adóperek, de általában a közigazgatási perek, sőt a büntetőeljárások túlnyomó többsége is.

Bánáti János megjegyezte azt is, hogy a köztisztviselői eskü szövegének részben mechanikus átvétele miatt megjelenik az ügyvédi esküben a "tisztség" szó is, holott az ügyvéd nyilvánvalóan nem tisztséget tölt be, és még inkább kifogásolható a "megtartat" megfogalmazás, hiszen az ügyvéd nem hatósági személy, így bár ő maga természetesen köteles megtartani a szabályokat, de erre másokat nyilván nem kötelezhet.

"Sajnos, az eskü szövegével kapcsolatos ellenérzéseink dacára nem maradhattak abba az avatások, az utóbbi két hónapban az új szövegre tettek fogadalmat ifjú kollégáink" - jegyezte meg az elnök.

Bánáti János elmondta, hogy még januárban levélben fordultak Navracsics Tibor igazságügyért is felelős miniszterhez, amelyben mélységes aggodalmuknak adtak hangot a történtek miatt és a segítségét kérték a probléma rendezése érdekében, de az eltelt másfél hónap alatt nem érkezett válasz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!