Belföld

2012.03.28. 16:20

Megoldódik a szennyvízkérdés két vasi településen

Európai uniós támogatás révén Püspökmolnáriban és Szenpéterfán is megoldják a szennyvízkérdést.

Simon Erzsébet

Két településen, Püspökmolnáriban és Szentpéterfán tartottak szerdán projektnyitó rendezvényt szennyvízkezelés témakörben.

Az előbbi falu önkormányzata régóta prioritásként fogalmazta meg a terveiben a szennyvízelvezetés és - kezelés környezetkímélő megoldását. Forráshiány miatt azonban mindeddig nem tudták megvalósítani a beruházást.

Egy 2010-ben elnyert uniós pályázati támogatás révén azonban az idén lehetőség nyílik lefektetni a csatornahálózatot és  megépíteni a szennyvíztisztítót.

Rodler Csaba polgármester elmondta: a beruházás összköltsége  432 millió forint, 85 százaléka  közösségi támogatás. A munkákkal várhatóan szeptember végére elkészülnek.

A Vas megyei határszakaszon két, magyar-osztrák települések által közösen kiépített és működtetett szennyvíztisztító és elvezető rendszer létezik.

Ezek közül az egyik, a Szentpéterfa és Eberau (Monyorókerék) által közösen létesített rendszer továbbfejlesztése, bővítése. A projekt összköltsége mintegy 465 millió forint.

A fejlesztést követően a szentpéterfai szennyvíztisztító több szennyvizet jobb hatásfokkal tud tisztítani, és bővül a csatornahálózat a településeken - mondta Kohuth Viktor polgármester. A beruházás várhatóan  jövő nyárra készül el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!