Belföld

2012.04.05. 16:19

A ''mamahotel'' előnyei

Budapest - A fiatal magyar felnőttek többsége a szüleivel él, illetve támogatásukra szorul, és az önállóak is intenzíven tartják családjukkal a kapcsolatot - állapította meg az Ipsos közvélemény-kutatásában.

MTI

Az elmúlt három hónapban készített, 15 és 25 év közöttieket reprezentáló, 500 fiatal személyes megkérdezésén alapuló felmérés szerint a magyarországi egzisztenciális önállósodás lehetőségeiről sokat elmond, hogy a 19 és 25 év közöttiek 76 százaléka a szüleivel él; a függetlenedés  40 százalékos arányukkal - leginkább a diplomás huszonéveseknek sikerült.


 
A fiatal felnőttek kétharmada nyilatkozott úgy, hogy a család idősebb tagjai támogatják; a fiatal diplomások 80 százalékának van arra szüksége, hogy kiadásaikat részben a család fedezze. A huszonévesek közül is csak nagyon kevesen, mindössze 5 százaléknyian vannak olyan helyzetben, hogy ők nyújtanak pénzügyi támaszt a szülőknek - olvasható a felmérésben.
 
A munkaerőpiacra korábban belépők közül a szakmunkás végzettségűek és az érettségizettek az átlagnak megfelelő, kétharmados arányban kérik szüleik anyagi támogatását, míg az alapfokú végzettségűeknél ez a mérték alacsonyabb, 59 százalékos. A falvakban élők között kisebb a segítségre szorulók aránya (57 százalékos) mint városon, és relatíve magas az önálló egzisztenciát építőké (37 százalék). Talán mert ott kevesebb pénzből megoldható mindez.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!