Belföld

2012.04.19. 17:52

A nemzetbiztonsági bizottság elé kerül a gyöngyöspatai hangfelvétel

Összehívta az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát péntekre a testület szocialista elnöke az atv.hu-n nyilvánosságra hozott, Juhász Oszkár gyöngyöspatai polgármesternek tulajdonított hangfelvétel miatt.

MTI

Erről Molnár Zsolt bizottsági elnök csütörtökön tájékoztatta az MTI-t. A Jobbik nem kommentálta az elhangzottakat; álláspontjuk szerint Juhásznak egy magánbeszélgetésen elhangzott magánvéleményéről van szó, a felvétel pedig szerintük azt bizonyítja, hogy a jobbikos politikusokat titkosszolgálati eszközökkel megfigyelik. Az MSZP és az LMP szerint is szükség van a testület összehívására.

Molnár Zsolt tájékoztatása szerint a rendkívüli ülés témája: az atv.hu-n napvilágra került, az ország nemzetbiztonságát veszélyeztető kijelentéseket is tartalmazó dokumentum.

Az atv.hu - egy birtokukba került hangfelvétel alapján - azt írta: Juhász Oszkár polgármester, egy magát a Jobbik országos vezetősége által kinevezett kampányfőnökként meghatározó férfi és valamint két, feltehetőleg a Magyar Gárda utódszervezetéhez, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesülethez tartozó polgárőr egy hosszú beszélgetésen "gondolta végig egy előbb-utóbb bekövetkező polgárháború kimenetelét".

 


Juhász Oszkár, amikor az MTI tudósítója ismertette vele a felvétel tartalmát azt mondta: "ilyen felvételről nem tudok, ilyen megnyilvánulást én nem tettem". Azt mondta, egy országos rágalomhadjárat folyik a Jobbik és személye ellen, ha pedig van ilyen felvétel, az szerkesztett lehet és ennek a rágalomhadjáratnak a része. Rágalom ellen pedig nincs orvosság - fűzte hozzá.

Az MTI javaslatára, hogy hallgassa meg a hangfelvételt és utána kommentálja, azt mondta: nem tudja mikor lesz lehetősége erre.

A Jobbik álláspontja szerint a felvételen egy magánbeszélgetés hallatszik, amelyen Juhász Oszkár a magánvéleményét fogalmazta meg - nyilatkozta az MTI-nek Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője. Hozzátette, hogy pártja éppen ezért nem kommentálja a beszélgetésen elhangzottakat.

Mirkóczki Ádám, aki a nemzetbiztonsági bizottság tagja is, ugyanakkor úgy fogalmazott: a hangfelvétel egy újabb bizonyíték arra, hogy a jobbikos politikusokat titkosszolgálati eszközökkel megfigyelik, éppen ezért a bizottságon keresztül hivatalos úton az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálathoz fordul, hogy megtudja, "milyen alapon, milyen törvény alapján, kinek az utasítására" rögzítették a beszélgetést, és hogyan kerülhetett az nyilvánosságra.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke csütörtök délután közölte: tekintettel arra, hogy a hangfelvételen elhangzó mondatok kimerítik a büntető törvénykönyv egyik legsúlyosabb bűncselekményeinek egyikét, az alkotmányos rend megdöntésére irányuló cselekvést, ezért azt kérte a nemzetbiztonsági bizottság elnökétől, hogy a lehető legrövidebb időn belül hívja össze a testület ülését, és vegyék napirendre a kérdést.

A szocialista politikus szerint Vona Gábornak választ kell adnia arra is, hogy milyen "militáris felkészülést csinál, irányít és szervez a Jobbik", hiszen - folytatta - a hangfelvétel szerint elhangzik, hogy még nincs elég személyi állomány és technikai felszereltség egy "polgárháború" megnyeréséhez.

Az MTI kérdésére, hogy az MSZP tesz-e feljelentést az ügyben, Mesterházy Attila azt válaszolta: az ügy annál komolyabb, hogy most "politikai PR-ból" gyorsan az ügyészséghez forduljanak, inkább azt szeretnék, ha minden demokratikus parlamenti párt részt venne a nemzetbiztonsági bizottság ülésén és komolyabban megvizsgálnák az ügyet.

Az LMP viszont arra szólította fel a legfőbb ügyészt, hogy vizsgálja meg a hangfelvételt. A párt képviselője, Mile Lajos budapesti sajtótájékoztatóján közölte, ha kell, ők maguk is készek feljelentést tenni.

Mint mondta, az LMP is támogatja a parlament nemzetbiztonsági bizottságának összehívását, mert véleményük szerint a felvételen hallható kijelentések nemzetbiztonsági kérdésként is kezelendők.

Mile Lajos úgy minősített, hogy a felvételen hallható megnyilvánulás "a magyar közélet alja".

"Ennél rémségesebb kijelentéseket nagyon régen lehetett olvasni" - mondta. A politikus hozzátette, a helyzetet az teszi igazán drámaivá, hogy "nem egy megbomlott elme hagymázas vízióiról van szó", hanem egy parlamenti párt polgármesteréről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!