Belföld

2012.05.29. 06:50

Szakképzési, kisajátítási és sportgazdálkodási kérdésekben dönt az Országgyűlés

Három törvényt módosíthat az Országgyűlés keddi ülésén: a képviselők a szakképzésről szóló jogszabály módosítása mellett változtathatnak az állami kisajátítás előírásain, valamint új szabályokat fogadhatnak el a sportszervezetek ingatlanjainak értékesítésére.

MTI

A parlament keddi ülése napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd interpellációk, azonnali kérdések és kérdések következnek.

A Ház a határozathozatalok során változtathat a kisajátítás jelenlegi szabályain. A kereszténydemokrata Tarnai Richárd javaslatának elfogadásával a bíróságoknak a jövőben lehetőségük lesz megváltoztatni a kisajátításra vonatkozó közigazgatási határozatokat.

Az Országgyűlés emellett Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kezdeményezésére módosíthatja a szakképzésről szóló törvényt is, kimondva például, hogy a szakiskolai képzés kilencedik évfolyamán a szakmai gyakorlati képzést a szakképző iskolában, vagy a gyakorlati képzés folytatására jogosult szervezet tanműhelyében kell megszervezni.

Változhat az egyes sportcélú ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről szóló törvény is. A módosítással kimondanák: a sportszervezeteknek - meghatározott garanciális feltételek mellett - lehetőséget kell biztosítani ingatlanjaik elidegenítésére, vagy megterhelésére. A fideszes Bánki Erik szerint ezáltal úgy tartható fenn a sportcélú ingatlanok forgalomképessége, hogy közben nem sérül a sportérdek, mivel a tulajdonosnak másik ingatlant kell biztosítania az eredeti sporttevékenységére.

A határozathozatalokat követően még hétfőn általános vita kezdődik a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek beszállítóival szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvény módosításáról. A fideszes Győrffy Balázs indítványával megengedné a kereskedőknek az úgynevezett visszáruzás lehetőségét, és megtiltaná az áruk származási országok szerinti eltérő árazását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!