Belföld

2012.08.14. 09:39

Egyszerűbb lesz a gyesen lévők diákhitel-törlesztésének szüneteltetése

Egyszerűbb lesz a gyermekgondozási segélyben (gyes) részesülők diákhitel-törlesztésének szüneteltetése és célzott kamattámogatásának igénylése, mivel a Diákhitel Központ ezentúl közvetlenül ellenőrizheti, hogy mely ügyfelek vannak gyesen - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium kedden az MTI-vel.

MTI

A közlemény szerint a kormány elfogadta a hallgatói hitelrendszerre vonatkozó kormányrendelet módosítását, melynek elsődleges célja - a Magyary Egyszerűsítési Program keretében - a diákhitellel kapcsolatos eljárások ügyfélbarát továbbfejlesztése, egyszerűsítése, az elektronizáltság növelése.

A módosítás lényege, hogy a Diákhitel Központ a Magyar Államkincstár egységes szociális nyilvántartási rendszerében közvetlen lekérdezéssel ellenőrizheti az ügyfél célzott kamattámogatásra és a törlesztési kötelezettség szüneteltetésére való jogosultságát, ha annak jogcíme a gyes. Az ügyfélnek ebben az esetben ezért nem kell beszereznie az ellátást folyósító szerv külön igazolását.

A rendelet kiegészítésével meghatározták továbbá, milyen bejelentéseket és kérelmeket nyújthat be az ügyfél a diákhitel-szervezet elektronikus rendszerén keresztül, ennek révén kényelmesebb, egyszerűbb lesz az ügyintézés - tették hozzá.

A tárca megjegyezte, hogy az úgynevezett kapcsolati kód használatának biztosításával a jövőben – további jogszabályi feltételek megléte esetén – a diákhitel-szervezet automatikusan értesítést kaphatna a hitelfelvevő adatainak változásáról, ennek megvalósulásával az ügyfelek elektronikus úton is bejelenthetnék a változásokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!