Belföld

2012.09.27. 09:48

MNB: 2014 második felére csökkenhet 3 százalékra az infláció

Az idei átlagos infláció 5,8 százalékra, a jövő évi 5,0 százalékra emelkedik az MNB új inflációs előrejelzése szerint, miközben a 3 százalékos inflációs cél a prognózis szerint 2014 második felére valósulhat meg - áll a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön közzétett új inflációs jelentésben.

MTI

A júniusi jelentésben 2012-re 5,3, 2013-ra 3,5 százalékos inflációt jelzett előre az MNB szakértői stábja.
A jelentés a jelenlegi 280-286 forint körüli euró árfolyammal számol. A nemzetközi környezet normalizálódása és a magyar kockázati prémium fokozatos javulása azonban forinterősödést hozhat, amelyet segíthet egy sikeres IMF megállapodás is - mondta Virág Barnabás, az MNB vezető elemzője csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.
 
Az uniós módszertan szerinti GDP-arányos idei államháztartási egyenleg az MNB előrejelzése szerint a szabad tartalékok törlése esetén 2,8 százalékos hiánnyal zár, míg a tartalékok törlése nélkül a hiány 3,7 százalék lesz.
A jövő évi hiánnyal kapcsolatban sok a bizonytalansági tényező, de a tartalékok törlésével 2,4 százalék, enélkül pedig 2,7 százalék lesz a hiány.
 
A munkahelyvédelmi akcióterv kiadási oldalát elemezve az MNB 243 milliárd forinttal számol, míg a bevételi oldalon 100-110 milliárd forinttal. Ebből a privátszféra 90-100 milliárd forint pénzügyi tranzakciós illetéket fizet be a költségvetésbe, a Magyar Államkincstár pedig 10 milliárdot.
 Bár a munkahelyvédelmi akcióterv GDP arányosan 0,8 százalékkal ronthatja az államháztartási egyenleget, feltehetően a kormány más intézkedésekkel ezt ellensúlyozni fogja, hiszen az EU/IMF megállapodás is erre ösztönözheti - jegyezte meg Virág Barnabás, az MNB vezető elemzője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!