Belföld

2012.09.29. 12:59

Pollenhelyzet - Kissé erősödött a pollenterhelés

Az előző hétvégéhez képest az elmúlt napokban kissé magasabb volt a pollenterhelés az országban - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a Facebook-oldalán szombaton.

MTI

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási Hálózatához eddig beérkezett adatok szerint a parlagfű pollenkoncentrációja leginkább közepes volt, azonban Miskolcon és Budapesten egy-egy napon még magas szintet is mértek.
    
Emellett tüneteket okozó közepes koncentrációban regisztrálták még a csalánfélék virágporát Szegeden és Zalaegerszegen, az ürömét Miskolcon, illetve a pázsitfűfélékét Szegeden. A legtöbb allergén növény virágpora azonban legfeljebb alacsony koncentrációban volt jelen a csapdákban - írta az ÁNTSZ.

Az ÁNTSZ csütörtökön azt közölte, hogy a parlagfűszezon már a végéhez közeledik. Jelenleg Somogy és Tolna megyékben, illetve a Duna vonalát átlépve Bács-Kiskun megye keleti részén, továbbá az ország észak-keleti csücskében van még kiadva piros, vagyis első fokú riasztás. Az ország túlnyomó területén viszont már csak a sárga színnel jelölt figyelmeztető jelzés van érvényben. Az Alpokalján és Eger környékén még ennél is jobb a helyzet, itt már nem éri el a tüneteket okozó mennyiséget a levegőben lévő parlagfű pollenszemek száma - fejtették ki.
Az allergiások számára viszont az ÁNTSZ azt javasolja, hogy továbbra is szedjék ajánlott gyógyszereiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!