Belföld

2015.05.08. 09:39

Díszpolgár lett a falu nagy támogatója - A magyar űrturista is Egyházasfaluból származik

Egyházasfalu – Két híres embere van a településnek: az egyik az űrturista Simonyi Károly, a másik Miki bácsi, vagyis Major Miklós, aki – ahogy mesélik - tulajdonképpen szponzorálja a falut.

Merklin Tímea

Simonyi Károlyról a polgármester Sándor József polgármester mesél büszkén, mint Egyházasfalu szülöttéről, aki járt a Holdon, és aki a világ egyik leggazdagabb emberének, Bill Gatesnek a barátja. 1968-ban költözött Amerikába, ahol neves szoftverfejlesztő lett, hatalmas magánvagyont halmozott fel. 2007-ben és 2009-ben utazott az űrbe, az űrrepüléshez való alkalmazkodást kutatta.

Major Miklós plébános a felújított templomot mutatja, amit most szigetelni kell.

A másik híres ember a 83 éves Magyar Miklós, akiről a helyiek úgy beszélnek: Miki bácsi, az 56-os magyar. Műszemeket és hallókészülékeket gyárt Amerikában, Magyarországon is van egy laborja. Egyházasfalu díszpolgára lett – tudjuk meg a polgármestertől, aki azt is elmeséli: Miki bácsi Egyházasfaluban ravatalozót építtetett, a temetőhöz vezető utat leaszfaltoztatta, felújíttatta a Szentháromság szobrot a főutcán. Eddig százmilliós nagyságrendű összeget költött a falu két templomára. Ő a tulajdonosa a faluban működő kávéháznak.

Miki bácsiról a falu plébánosától, Szabó Miklóstól is hallunk, aki meg is mutatja a szép templomot, amelynek felújításában közreműködött. A templom patrónusa Szent György, az első írásbeli említés róla 15. századi. Az épület alja most le van verve, vizesedik, szigetelni kell. De így is elég szép ahhoz, hogy akár messze földről érkezők esküvőit is megtartsák benne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!