Belföld

2017.03.28. 18:45

2019 végére elkészülhet az új Puskás stadion

Budapest - Hétfőn a beruházó Nemzeti Sportközpontok és a kivitelezést elnyerő konzorcium aláírták az új Puskás Ferenc Stadion rekonstrukciójának tervezéséről és kivitelezéséről szóló szerződést.

Vas Népe

A nyílt, nemzetközi, az európai uniós értékhatárt elérő közbeszerzési eljárásban két ajánlat érkezett, és az olcsóbb győzött, tudatta közleményében a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja. Ennek alapján a stadion ára nettó 142,85 milliárd forint, ez európai viszonylatban átlagosnak tekinthető.

A közbeszerzési eljárással kapcsolatban jogorvoslati kérelem nem érkezett, az eredményt senki sem támadta meg, és a törvényben meghatározott szerződéskötési moratóriumot követően a felek aláírták a szerződést.

A beruházás áfatartalma 40,5 milliárd forint, ami visszajut a központi költségvetésbe, tehát nem minősül kiadásnak. A szerződéses összeg 5 százalék - 7,15 milliárd forint - tartalékot tartalmaz az előre nem látható, váratlan eseményekre, amelynek felhasználása nem automatikus, kizárólag előzetes megrendelői engedély alapján vehető igénybe.

A terveket nemzetközileg elismert, magyar építésziroda álmodta meg, a kivitelezést is magyar cégek szakemberei végzik majd Fotó: mnsk.hu

Az új Puskás stadion építése kezdettől színtisztán hazai projekt: a terveket nemzetközileg elismert, számos díjjal kitüntetett magyar építésziroda álmodta meg, és a kivitelezést is magyar cégek szakemberei végzik.

A 2020-as UEFA labdarúgó Európa-bajnokság négy mérkőzésének otthont adó, világszinten is korszerű, 67 ezer férőhelyes új Puskás stadionnak a határidő szerint 2019 végére kell felépülnie. A magyar állam képviseletében eljáró beruházó rendkívül szigorú szerződéses feltételeket írt elő a kivitelező számára: késés esetén naponta 142 millió forint kötbért kell fizetnie, a határ-idő betartására és a megfelelő minőség biztosítékaként a szerződéskötéskor az állam által egyoldalúan készpénzre váltható, összesen 32 milliárd forintos bankgaranciát is köteles adnia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!