Belföld

2011.07.03. 16:53

240 pár adott hálát a házasságáért (képgalériával)

Az idén jubiláló katolikus házaspárok és családtagjaik ünnepeltek szombaton a szombathelyi székesegyházban, s környékén. Áldást kaptak a megyés püspöktől, fontos szavakat mondtak ki először a férfiak, majd a nők arról, mennyire hálásak az együtt eltöltött évekért. Saját nevükkel ellátott lakatot is kaptak ajándékba, s ezt örök összetartozásuk jelképeként zárták le.

Némethy Mária

Összesen 240 jubiláns házaspár gyűlt össze az egyházmegyéből  dr. Veres András megyés püspök meghívására azért, hogy Istennek hálát adjanak házasságukért. Már a székesegyház bejáratánál megkapta mindenki a gazdag program ismertetőjét. Ingyenesen volt látogatható az egyházmegye múzeumában a numizmatikai és az állandó  kiállítás,  a Brenner János emlékkiállítás, meg lehetett tekinteni a gazdag könyvtárat, filmvetítés volt,  közös ebéd a Brenner iskola udvarán. A  nap koronájaként  ünnepi koncerten hallhatták az ünnepség résztvevői a Savaria Szimfonikus Zenekar előadásában Liszt Ferenc felemelő  Krisztus oratóriumát.


 A nyitány a  püspöki szentmise volt. Ezen dr. Veres András megyés püspöktől sok megszívlelendő, értékes gondolatot hallhattak a párok. 
- A házasság az ember természetes állapota. Erejét a visszavonhatatlanság adja meg. A házastársi szeretet több, mint érdek, vagy ösztön: olyan  ajándék, amit az Isten által  csak az ember kapott meg. Két szívet képes egyesíteni a házastársi szeretet. Akik a válást propagálják ma, nem ismerik az igazi szeretetet. Csak a közös hit, a közös értékrend lehet  alapja a házasságnak. Egy egész életen át egyet szeretni -  isteni dolog.

Dr. Veres András arról is beszélt: a házasságok nehéz időszakait,  a szeretet apályát a hűségnek kell áthidalnia. Ha élő a szeretet, az mindig növekszik, erősödik.
 
Kárnics Ferenc
és neje, Kati 30 éve kötöttek házasságot. 
- Tősgyökeres körmendiek vagyunk. Egymás közelében laktunk, a lánytestvérén keresztül ismertem meg a férjemet.  Ő 22, én 21 éves voltam, amikor összeházasodtunk - meséli Kati, aki nem titkolja: voltak nagyon nehéz időszakaik is. A legnehezebb az volt, amikor mindössze 8 éves kisfiukat elveszítették egy autóbaleset során.  
- Borzasztó volt. Nagyon nehéz volt akkor az élet, de összekapaszkodtunk. Jó, hogy ott voltunk egymásnak. 30 éve megfogadtuk, hogy jóban és rosszban kitartunk egymás mellett, ez a fogadalom nagyon erőssé vált bennünk.
 

Arról beszélgetünk,  hogy manapság a fiatalok nem kötnek ilyen korán házasságot.
 - Igen, ma nem köteleződnek el korán a fiatalok.  Mások nagyon az igényeik. Éppen nemrég beszélgettem erről egy fiatal párral. Ők  azt mondták: addig nem lesz gyerekük, amíg mindenük meg nem lesz. Nekünk lakásunk sem volt, a szüleimnél laktunk az első öt évben, azután építettünk egy házat.
 
Mi tartotta össze a házasságukat 30 évig? 
- A szerelem, aztán a szeretet. Problémák nélkül nincs házasság, nincs élet, de azon voltunk, hogy megoldjuk azokat.  A hit nagyon nagy összetartó erő. 
 
Két lányuk, a bölcsődei gondozónőnek tanuló Franciska,  és a gimnazista Borbála is elkísérte szüleit szombaton Szombathelyre.  A legnagyobbik, Júlia nem volt itt. Budapesten dolgozik, emellett Győrben egyetemen tanul. 


Nagy szervezőmunka előzte meg az ünnepséget.
- Elővettük az anyakönyveket, s 10-től felfelé kigyűjtöttük a jubiláns házaspárokat. 27 pár vállalta a  találkozón való részvételt - hallom Németh Zoltán körmendi plébánostól.

Párok, akik majd időnként előveszik a püspöktől kapott emléklapot, meggyújtják a mécsest, s felidéződik számukra ez a szép nap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!