Belföld

2011.06.15. 11:26

A LIGA is sztrájkot hirdet június 29-re

Több szakszervezet mellett a LIGA Szakszervezetek is figyelmeztető sztrájkot hirdet június 29-re.

MTI

A konföderáció szerdán az MTI-vel azt közölte, hogy a sztrájkban részt venni nem tudó szervezetek - például a rendvédelmi szervezetek, vagy a versenyszférában foglalkoztatottak- , a Független Rendőr Szakszervezet koordinálásában országszerte forgalomlassító félpályás útlezárásokat tartanak.

A sztrájkkal és demonstrációkkal a LIGA Szakszervezetek azt akarja elérni, hogy a kormány ne módosítsa a bejelentett módon a Munka törvénykönyvét, a korhatár előtti nyugdíjakat és ne szüntesse meg az Országos Érdekegyeztető Tanácsot.

A LIGA Szakszervezetek régóta szorgalmazza a nyugdíjrendszer átfogó, egységes és szakmai és társadalmi egyeztetéseket követő átalakítását. Ugyanakkor ártalmasnak és elfogadhatatlannak tarja a kormány által az elmúlt egy évben mindenféle egyeztetést nélkülöző, nyugdíjakat érintő ad hoc módosításokat, jogelvonásokat.

A LIGA megerősítette: támogatja a június 16-i szakszervezeti akciókat is, és arra kéri a magyarországi szakszervezeteket, hogy az azonos célok elérése érdekében támogassák a 29-i sztrájkokat és demonstrációkat.

Június 29-re már több szakszervezet jelezte, hogy demonstrációt, figyelmeztető sztrájkot szervez a korkedvezményes és korengedményes nyugdíjazás átalakítása miatt. Legutóbb a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) csatlakozott a 9 és 11 óra közötti sztrájkfelhíváshoz, amelyet a Mozdonyvezetők Szakszervezete jelentett be június elején, és amelyhez csatlakozott a BKV-nál dolgozó járművezetőket is tömörítő Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége is. Jelezte, hogy figyelmeztető sztrájkot tart az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ) és a Bánya-, Energia és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) , illetve az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörüléshez tartozó MTSZSZ is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!