Belföld

2009.07.01. 21:19

Beperelné az adóhivatalt? Az esetek többségében a hatóság nyer...

Budapest - A korábbinál több adózó élt tavaly a törvényben biztosított jogorvoslati lehetőségekkel; a fellebbezések, perek eredményei a korábbi évekhez hasonlóan túlnyomórészt az adóhatóságnak kedveztek.

MTI

Az adóhivatal feladatkörének bővülése miatt 2008-ban 16 százalékkal növekedett az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) által kiadott elsőfokú határozatok, végzések száma - derül ki az adóhivatal tavalyi tevékenységéről készített tájékoztatójából. A kiadott elsőfokú határozatok száma 2008 végén megközelítette a 2,3 milliót, amelyek 85 százaléka jogerőre emelkedett. A legtöbb határozatot, végzést, illetve fizetési meghagyást az adó- és illetékügyi terület adta ki, 1,892 millió forint értékben.
    
Az ellenőrzési határozatok száma 10 százalékkal növekedett, fizetési kedvezmény iránti kérelemre 215 ezer elsőfokú határozatot adtak ki, szerencsejáték felügyeleti ügyekben pedig 55 ezer határozat készült.
    
A múlt évben a korábbinál több adózó élt a törvényben biztosított jogorvoslati lehetőségével, de még így is a számos elsőfokú határozat mindössze 0,65 százalékát vitatták a tájékoztató szerint. Az év végéig benyújtott 14,7 ezer fellebbezés 46 százaléka ellenőrzési, egyötöde adóeljárási, egytizede fizetési könnyítési, 14 százaléka illetékügyi határozatot érintett. 
    
Másodfokon 14,6 ezer ügy fejeződött be, a kiadott másodfokú határozatok 78 százaléka megerősítette az elsőfokú eljárásban hozott döntéseket. Ez az arány az adóeljárási és a fizetési kedvezménnyel kapcsolatos ügyekben még jobb, 95 százalékos. Elutasító döntést 924 esetben kellett az adóhatóságnak
hoznia, mert az ügyfelek a törvényben előírt határidőn túl nyújtották be a fellebbezésüket. 
    
A szerencsejáték felügyelettel kapcsolatos ügyekben a bírságot kiszabó határozatok ellen 517 fellebbezés érkezett az APEH elnökéhez, ami több mint négyszerese az előző évinek. A határidőben érkezett, érdemben elbírált ügyek 98 százalékában az elnöki döntés helybenhagyta a korábban hozott határozatokat. Harminchat fellebbezést érdemi vizsgálat nélkül elutasítottak, mert határidőn túl érkeztek az adóhatósághoz. 
    
Rendkívüli jogorvoslati lehetőséggel több mint kétszer annyian éltek, mint az előző évben. Az első fokon jogerőre emelkedett határozatok ellen 1.106, a másodfokon jogerőre emelkedett határozatok ellen 428 felügyeleti intézkedés iránti kérelmet nyújtottak be. A rendkívüli jogorvoslati kérelmek növekvő száma az APEH szerint egyrészt a vagyonosodási vizsgálatokra vezethetők vissza, másrészt arra, hogy az adóhivatali vizsgálatért fizetendő eljárási illeték kevesebbe kerül, mint a bírósági felülvizsgálaté. A kérelmek jelentős része megalapozatlannak bizonyult, intézkedésre mindössze 323 esetben került sor (ebből 68 elnöki intézkedés). Új eljárás lefolytatásáról csupán az összes benyújtott kérelem 8 százalékában született döntés. 
    
Az adóhivatal ellen közigazgatási jogkörben okozott kár megtérítésére 17 esetben indult tavaly polgári peres eljárás, amelyek perértéke meghaladta a 748 millió forintot. Ezek a perek az adóhatósági határozatok megállapítását sérelmezik, illetve az eljárási szabályok megsértését vélelmezik. A perek száma és a pertárgyértékek az előző évhez képest csökkentek, az év folyamán 27 ügy zárult le jogerősen, 18 ügyben a bíróság a keresetet jogerősen elutasította, 8 ügyben pedig az eljárás megszüntetéséről döntött a tájékoztató szerint. 
    
Az előző polgári perekkel párhuzamosan más perkategóriákban (például személyiségi jogi perek) is folyt polgári per az adóhivatal ellen, tavaly, csakúgy, mint az előző évben 11 ilyen új pert indítottak az adózók. A korábbi évekről áthúzódó perekkel együtt 56 egyéb polgári per volt folyamatban. Ezekből 8 per fejeződött be jogerősen, 3 ügyben az APEH pernyertességét állapította meg a bíróság, 1 esetben helyt adott a keresetnek, 4 esetben pedig permegszüntetést rendelt el. 
    
A Legfelsőbb Bíróság előtt 446 felülvizsgálati eljárás indult, ami jelentősen, 65 százalékkal meghaladja az előző évit. A folyamatban lévő jogorvoslati ügyek 35 százaléka az év végéig befejeződött, az adóhatóság által hozott döntéseket a Legfelsőbb Bíróság az ítélettel zárult ügyek 82 százalékában megerősítette, vagyis a pernyertességi arány az előző évekhez hasonlóan igen magas volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!