Belföld

2009.08.29. 16:29

Fokozódó balhék a meccseken: félni kell a fiatal focihuligánoktól?

VN - Aki vasárnap vagy szerda délután a Rohonci út környékére tévedt, rendőrök hadával találta szembe magát. Az oszlopokon kamerák, a rendőrökön testpáncél - kézzelfogható a feszültség.

Vas Népe

Tüntetés lesz, államfő érkezik Szombathelyre? Á, dehogy! A környéken lakók jól tudják: Haladás-meccset rendeznek. Hozzászoktak a dologhoz. Ha komoly szurkolói csoporttal rendelkező csapat látogat a Rohonci útra, bizony szükség is van a rendőrökre.

- A szurkolói huliganizmus létező, komoly probléma, foglalkozni kell vele - szögezi le Hollósi Gábor, Szombathely rendőrkapitánya. - Néhány éve, amikor a Haladás még az NB II-ben szerepelt, elég volt hat-nyolc rendőr a külső biztosításra. Manapság 150 kolléga is ügyelhet a rendre a Rohonci út környékén. Különösen akkor kell nagy erőkkel felvonulnunk, ha a ZTE, a Videoton, a Diósgyőr vagy a Ferencváros jön Szombathelyre. Sajnos nem olcsó mulatság egy ilyen biztosítás, ráadásul rengeteg erőt, energiát elvon a bűnüldözés más területeiről. 



Nagyon érdekes, hogy a legtöbbször nem is az igazi kemény maggal van problémánk, hanem a 12-16 éves fiatal srácokkal. Valószínleg ők a tévéből lesik el a huliganizmus technikáját. A fejükre kapucnit húznak, sállal takarják el az arcukat, és bandába verődve randalíroznak. Ők nem is kíváncsiak a mérkőzésre, egyszerűen csak balhézni akarnak. 

Tavasszal a Haladás-ZTE meccs után 11, a Haladás-Videoton találkoó után négy drukkert állítottunk elő. Jellemző, hogy szerdán egy 17 éves fiú dobálta kővel a rendőröket - neki hivatalos személy elleni erőszakért kell felelnie. Vajon a szülők nem tudják, hogy hol jár, milyen társaságba keveredett, mit csinál a gyerek? A kosárlabda-mérkőzések is adnak munkát, de ott sokkal könnyebb dolgunk van. Könnyebb az ellenőrzés, és úgy érzem, hogy a kosárszurkolók kulturáltabbak.

- Jártam Nyugat-Európában, tanulmányoztam, hogy az ottani kollégák hogyan, milyen körülmények között dolgoznak, ég és föld a különbség - folytatta Hollósi Gábor. - Magyarországon a klubok nem vállalnak felelősséget a szurkolóikért, ráadásul nem viselik a pénzügyi terheit a rendőri biztosításnak. Nálunk nem működik igazán jól a beléptetés, csak az nem visz be petárdát, füstbombát a meccsre, aki nem akar. Nincsenek kamerák a stadionokban, így lehetetlen megállapítani, melyik drukker követi el a vétséget. Amíg a Magyar Labdarúgó Szövetség nem bünteti meg súlyosan a klubokat szurkolóik viselkedésért, addig nem lesz rend. Biztos vagyok benne, hogy komoly pénzbírság, pontlevonás után az érintett klub mindent megtenne, hogy megtalalája a vétkes szurkolót.

Az Arena Savariában, a Falco kosármeccsein is történtek már érdekes dolgok.

- Négy éve biztosítjuk a Falco találkozóit, de Dombóváron is mi ügyelünk a rendre, és a Kaposvár focimeccsein is ott vagyunk - tudtuk meg Marton Zoltántól, a Szombathelyi Security Service ügyvezetőjétől.
- Az Arena Savariában állandó probléma a szurkolókat a játéktértől elválasztó stabilabb építmény, valamiféle korlát hiánya. Most reklámtáblák vannak a pálya és a szurkolók között, amit egy gyerek is könnyen felborít. Ezen jó lenne mielőbb változtatni. Ugyanakkor a csarnokban 48 kamera van, mindent látunk, pontosan be lehet azonosítani a magáról megfeledkezett szurkolót. Landolt már megafon a pályán: a drukker kifizette a büntetést, és két mérkőzésre ki lett tiltva a csarnokból. Most éppen öt drukker van kitiltva. Egy Falco-Körmend találkozón füstbombát hajítottak a pályára, természetesen itt is meglett az elkövető. Ám megúszta mindössze 45 ezer forintos bírsággal. Keményebb büntetések esetén talán jobban meggondolnák a szurkolók, hogy mit cselekszenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!