Belföld

2012.04.12. 14:44

Influenza: csökkent a betegek száma

Az elmúlt héten közösségi járványt egyetlen helyről, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyik iskolájából jelentettek, attól eltekintve - Békés megye kivételével - mindenütt csökkent a betegek száma - írta az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) legfrissebb jelentésében, csütörtökön.

MTI

Az OEK becslései alapján a 14. héten az influenzaszerű tünetek miatt országszerte körülbelül 7100-an fordultak orvoshoz. Ez azt jelenti, hogy a betegek száma a megelőző héthez képest nagyjából a felére csökkent. A legtöbb beteget Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, míg a legkevesebbet Heves, Nógrád és Tolna megyéből jelentették - olvasható az OEK jelentésében.

Mint írták, az OEK légúti vírus osztályára a 14. héten 66 influenza-gyanús betegtől származó légúti minta érkezett. Ezek között a főváros és hat megye területéről érkezett mintákban összesen tizenhétben igazolták influenzavírusok jelenlétét, 9 influenza B, illetve 8 influenza A fertőzést azonosítottak.

Az elmúlt héten a betegek mintegy negyede volt 14 éven aluli gyermek, csaknem 37 százalékuk 15-34 éves fiatal felnőtt. A 35-59 évesek aránya több mint 28 százalék volt, csaknem 9 százalékuk pedig a 60 éven felüliek csoportjába tartozott.

Az OEK jelentése szerint az elmúlt év 40. hete óta 1866 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az OEK légúti vírus osztályán. Ezek között az influenza A és B vírusok eloszlása csaknem hasonló volt, 243 influenza B, illetve 240 influenza A vírus okozta fertőzést igazoltak.

Az OEK múlt szerdai jelentésében közölte, hogy az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma a járványküszöb alá csökkent, vagyis véget ért a járvány.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) hivatalos Facebook-oldalán szombaton azt írta: Európában is visszavonulóban van az influenza, ugyanakkor a szomszédos Szlovákiában az elmúlt héten is nőtt a betegek száma.

Mint írták, az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentése szerint március 26. és április 1. között tizenkilenc ország számolt be arról, hogy az előző héthez képest kevesebben fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Ezek között tizenöt országban már legalább két egymást követő héten csökkenő tendenciát regisztráltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!