Belföld

2009.09.14. 10:41

Lemondott Felcsuti Péter, a Bankszövetség elnöke

Budapest - Lemondott a Magyar Bankszövetség elnöki tisztéről Felcsuti Péter hétfőn, mert nem ért egyet a Bankszövetség néhány meghatározó tagjának véleményével.

MTI

A Raiffeisen Bank vezérigazgatója bejelentését azzal indokolta: "a bankszakma egyes stratégiai kérdéseiben képviselt álláspontom jelentősen eltér a Bankszövetség néhány meghatározó tagjának véleményétől". 
    
A közleményből az nem derül ki, hogy a bankok magatartási kódexével kapcsolatos-e a véleménykülönbség.
    
Felcsuti Péter az MTI érdeklődésére nem kívánt semmit hozzátenni a szűkszavú közleményhez.
    
A Magyar Bankszövetség testületi ülése 2008. április 25-én választotta elnöknek 3 évre Felcsuti Pétert. Az előző elnök, Erdei Tamás, aki 12 évig töltötte be ezt a tisztséget, mandátumának lejárta után  nem kívánta  újra jelöltetni magát a posztra.  
    
Az 1989-ben megalakult Bankszövetség szakmai érdekképviseleti szervezet, amelynek jelenleg 44 bank és pénzintézet a tagja - olvasható a szövetség honlapján. A szövetség legmagasabb fóruma a testületi ülés, amelyen minden tagbankot az első számú vezetője képvisel egy szavazati joggal. A testületi ülés választja meg három évre az elnökség tagjait az ügyek operatív vitelére.
    
A Bankszövetség elnöke dönthet és intézkedhet a testületi ülések közötti időszakban az elnökség hatáskörébe tartozó, de nem halasztható kérdésekben. Az elnök tartja a kapcsolatot az állami szervezetekkel, a társadalmi és más érdekképviseleti szervekkel, és a nemzetközi szakmai szervezetekkel. 
    
A Bankszövetség szakértők bevonásával rendszeresen részt vesz mindazon törvények, jogszabályok, programok kidolgozásában, véleményezésében és egyeztetésében, amelyek közvetve vagy közvetlenül érintik a bankszektort. A szövetség véleményezi a Magyar Nemzeti Bank monetáris szabályozásának tervezetét, és szorosan együttműködik a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével (PSZÁF). 
    
A szövetség az 1999-es etikai kódex helyett 2008 áprilisában újat fogadott el, amelynek betartásán az etikai bizottság őrködik. A Bankszövetség tagjaira nézve kötelező érvényű etikai kódex célja az  - olvasható a szövetség honlapján -, hogy a tagok az egymás közötti kapcsolataikban, az üzletvitelükben és a pénzügyi szolgáltatásaik nyújtása során az ügyfelek érdekeit szem előtt tartva tisztességes, etikus magatartást tanúsítsanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!