Belföld

2012.03.14. 14:51

Milyen idő lesz a hosszú hétvégén?

Akér 20 fok is lehet a hétvégén az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint.

MTI

Országszerte kellemes meleg, csapadékmentes idő lesz a csütörtöki nemzeti ünnepnapon és a hosszú hétvégén - tájékoztatta az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletes meteorológusa szerdán az MTI-t.

Pátkai Zsolt elmondta: csütörtökön napsütéses és felhős területek egyaránt lesznek az országban: míg nyugaton, a Dunántúlon napos, addig keleten és az ország középső részén inkább felhős időre lehet számítani. Csapadék sehol sem várható - tette hozzá.

A hajnali órák alapvetően fagymentesek lesznek, délutánra pedig országosan 8-15 Celsius-fokra melegszik a hőmérséklet.

A meteorológus kitért arra: Budapesten délelőtt szeles lesz az időjárás, ám délutánra mérséklődik a légmozgás. A fővárosban kevés felhőre, sok napsütésre és 14 fokos hőmérsékletre lehet számítani a nap folyamán.

A háromnapos hétvégéről Pátkai Zsolt elmondta: csütörtökhöz hasonlóan tavaszias, derült, napos, csapadékmentes lesz az időjárás, folyamatosan emelkedő hőmérséklettel. Pénteken 14-20 fokra, szombaton és vasárnap pedig 18-23 fokra is felmelegszik nappal a hőmérséklet. A hétvégén emiatt akár a 23,2 fokos napi hőmérsékleti rekord is megdőlhet.

A Dunántúlon ezekben a napokban akár viharossá is fokozódó északi szél fúj majd, a meteorológus szerint azonban ezzel együtt is kimondottan jó kirándulóidő várható a hosszú hétvégén.

Az időjárási helyzet Európában

Izland és a Kelet-európai-síkság fölött markáns ciklon örvénylik, amelynek hatására arrafelé erősen felhős vagy borult az ég, északnyugaton szórványosan esik az eső, északkeleten, keleten többfelé havazik. Szárazföldünk más területeinek időjárását anticiklon határozza meg, ennek északi és keleti peremén sok a felhő, néhol gyenge eső is kialakul, délen, délnyugaton azonban túlnyomóan napos, száraz az idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északkeleti részén még mindig többfelé fagypont alatt alakul.

Délnyugat felé haladva egyre melegebb van, a középső vidékeken 7, 14, délnyugaton pedig 19, 24 fok közé melegszik fel kora délutánra a levegő. Csütörtök estig a Kárpát-medence időjárását továbbra is nyugati anticiklon és a keleti ciklon alakítja. Váltakozó nedvességtartalmú, eleinte hidegebb, majd egyre enyhébb levegő érkezik fölénk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!