Belföld

2012.09.20. 11:02

Mintegy tíz fokkal csökkent a hőmérséklet az ország több pontján

A hidegfront következtében az ország számos pontján mintegy 10 fokkal, néhol 13-14 fokkal volt alacsonyabb a hőmérséklet csütörtök délelőtt, mint egy nappal korábban.

MTI

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnak a 24 órás hőmérsékletváltozást jelző térképe szerint a szerdán érkezett hidegfront nyomán csütörtök délelőtt 11 órakor a fővárosban 12 Celsius-fokot mértek, míg szerdán ugyanebben az időben még 22 fok volt.

Az ország keleti felében több helyen 13-14 fokkal volt alacsonyabb a hőmérséklet, mint szerdán ugyanekkor. Az ország északkeleti csücskében, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye térségében például szerdán 11 órakor még 23 fok volt, csütörtökön viszont már csak mindössze 9 fokot mértek.

Mindeközben az ország nyugati felében jellemzően 5-9 fokos hőmérsékletváltozást regisztráltak. A Balaton keleti medencéjénél csökkent a legkevésbé, 3 fokkal a levegő hőmérséklete, ott még csütörtök délelőtt is 16 fokot mértek a meteorológiai szolgálat mérőállomásán.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott figyelmeztető előrejelzésben azt írták: a fokozatosan kelet felé távolodó csapadékzóna keleten további jelentős mennyiségű - akár 15-20 milliméternyi - csapadékot okozhat, de késő estére ott is megszűnik az intenzív esőzés. Főként a Tiszántúlon, északkeleten a széllökések erőssége elérhetik az óránkénti 70 kilométerest, de a Dunántúlon is előfordulhatnak napközben viharos széllökések; késő estére mérséklődik a légmozgás.

Péntekre virradóra a Tiszántúl kivételével több helyen várható talaj menti fagy, sőt a mélyebben fekvő szélvédett, gyengén felhős helyeken 2 méteren is lehet gyenge fagy. Éjjel, főként a Dunántúlon és az északi területeken sűrű ködre is számítani is lehet. Ez péntek délelőtt megszűnik, de késő estétől főként északkeleten ismét ködös lehet az idő - írta a meteorológiai szolgálat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!