Belföld

2011.05.09. 21:41

MSZP-felvonulás: egység,béke, haladás

Egy megosztott és szétszakított társadalomnak nincs esélye a felemelkedésre; a kibontakozás csakis az igazságosság, a szolidaritás, a szabadság és a demokrácia alapjain jöhet létre - mondta Mesterházy Attila, az MSZP elnöke és országgyűlési frakcióvezetője hétfőn Budapesten, az ellenzéki párt békenapi fáklyás felvonulásán.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A második világháború európai befejeződésének 66. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen a pártelnök annak a véleményének adott hangot: a baloldalra vár az a feladat, hogy "egy gyűlölködő, szegény és reményvesztett Magyarország lázálmával szemben megteremtsük a modern és fejlődő, másokat elfogadó és befogadó Magyarországot".
   
Megfogalmazása szerint "ma a húsz éve szabad és demokratikus Magyarországon ismét fellángol a gyűlölet, ismét itt vannak azok, akik az egykori gyilkosokkal vállalnak szellemi rokonságot, (...) akik félelmet keltenek és feltépik a régi sebeket".
   
A rendezvény célja az áldozatokra való emlékezés mellett az, hogy "nemet mondjunk a gyűlöletre és a félelemre, minden diktatórikus törekvésre, a hatalmi visszaélésekre és a megbélyegzésre" - hangsúlyozta Mesterházy Attila.
   
"A magyar demokratikus többségnek nyíltan (...) ki kell mondania: nem engedi, hogy Magyarország letérjen a szabadság és a haladás útjáról". Európa üzenete: egység, béke és haladás. A második világháború utáni újjáépítés tette szükségessé azt, hogy megszülessen a közös Európa nagy víziója - tette hozzá.
   
Mint mondta, ma újra szükség van arra, hogy "kiálljunk az európai értékek mellett, (...) így tudunk megálljt parancsolni a populizmusnak és a szélsőségeknek", mert meglátása szerint "a megosztást, a bűnbakképzést és a kirekesztést ismét a napi politika eszközeként kezeli a kormány".
   
Horváth Csaba, az MSZP budapesti szervezetének elnöke kiemelte: "riasztó jel, hogy a szélsőjobboldali újnácik nyíltan, a fideszesek pedig sunnyogva mondják és teszik az ellenkezőjét annak, ami európai", éppen ezért követelni kell rajtuk az általános emberi és európai normákat. Az Orbán-kormány "hazánk szégyenére szinte nem is emlékezik meg a háború végéről" - fűzte hozzá.
   
Fel kell lépni az ellen, hogy a Fidesz "kétharmados diktatúrája olyan történelemhamisítási korszakot indított el, amely eszmeileg megágyaz a mocskos és gyilkos eszmék előretörésének" azzal, hogy "elkezdték idealizálni és lemásolni a tekintélyuralmi Horthy-korszakot". Ők tehetnek arról, hogy ismét nácibakancsosok düböröghetnek az utcákon - hangsúlyozta.
   
Arról is negatív felhanggal beszélt, hogy megváltoztatták egyebek mellett a budapesti Roosevelt tér és a Moszkva tér elnevezését.
   
Megemlítette, Európában 66 éve béke van, "mindez okot ad arra, hogy ünnepeljük a mai napot, a békét, az élet tiszteletét és újjászületését". Mégsem lehet felhőtlen az ünneplés, mert "nálunk az ordas eszmék ismét itt állnak a kapuk előtt".
   
Horváth Csaba felhívta a figyelmet: a kormány addig nem tud fellépni az újnácik ellen, "amíg bennük is ott a rokonszenv egyes szélsőjobboldali gondolatok, hagyományok iránt". A kormány állítsa le "a kétharmados diktatúra ördögi gépezetét, mert ez a magyar nemzet valódi érdeke" - hívta fel a figyelmet.
   
Az eseményen a rendőrség közlése szerint mintegy ötszázan vettek részt. A szocialista párt politikusai közül jelen volt mások mellett Lendvai Ildikó, Szanyi Tibor, Bárándy Gergely, Steiner Pál, Molnár Gyula, Török Zsolt és Szabó Zoltán. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!