Belföld

2010.06.14. 19:15

Országgyűlés: ismét hatósági áras lett az energia (napi összefoglaló)

Ismét hatósági áras lesz a lakossági és a kisfogyasztói energia, és még egy évig a hatósági áras gázpiacon vásárolhatnak földgázt a távhőtermelők.

MTI

Az Országgyűlés hétfőn 303 igen, és 20 tartózkodás mellett fogadta el a földgázellátásról, valamint a villamos energiáról szóló törvény módosítását. A 20 tartózkodó az MSZP-frakció soraiból került ki, a Fidesz, a KDNP, a Jobbik és az LMP igennel voksolt.

A fideszes Rogán Antal által benyújtott javaslat szerint az egyetemes szolgáltatók lakossági és kisfogyasztói árait újra az illetékes miniszter határozza meg. A miniszter hatásköre az egyetemes szolgáltatók maximális árrésének meghatározására terjed ki a hatályos törvény alapján és annak betartását a Magyar Energia Hivatal ellenőrzi. 

A kihirdetése napján hatályba lépő jogszabály szerint a jelenlegi árak maradnak érvényben mindaddig, amíg a miniszter rendeletet alkot az új árszabályozásról. A képviselők a köztársasági elnöktől kérték a törvény sürgős kihirdetését is.

Június 29-én megválaszthatják az új államfőt

Június 29-ére és 30-ára tűzte ki az államfőválasztás időpontját Schmitt Pál - erősítette meg múlt szerdai közlését a házelnök a parlamentben. A házbizottság állásfoglalása szerint a választás első és második fordulója ugyanazon a napon is megtartható.

Fidesz: rendkívüli bizottsági ülés a Biszku-film bemutatójának betiltása miatt
    
L. Simon László a Biszku Béláról szóló film betiltása miatt emelt szót napirend előtt és közölte, hogy a történtek miatt keddre kezdeményezi az Országgyűlés kulturális bizottsága rendkívüli ülésének összehívását.     Elmondta: az Uránia mozi vezetése Biszku lányának fenyegetésére vette le programjáról a filmet, a bemutató azonban nem marad el, egy presszóban le fogják vetíteni.

Felidézte, hogy Biszku Béla az 1956 utáni véres megtorlások egyik irányítója volt, aki húsz évvel a történtek után is azt mondta, Nagy Imre megérdemli sorsát, s több fizikai megsemmisítést követelt. Vétkesek közt cinkos, aki néma - mondta, mindenki segítségét kérve a film bemutatása érdekében, külön kiemelve a szocialistákat és Lendvai Ildikót. Itt az idő eldönteni, hogy a forradalom vagy az ellenforradalom mentén gondolkodnak-e a szabadságról - tette hozzá, és azt kérte, a szocialisták győzzék meg Biszku Bélát és családját, ne akadályozzák a film bemutatását.
        
Jobbik: vizsgálja felül a kormány a magánnyugdíj-pénztárak rendszerét!

Hegedűs Tamás jobbikos képviselő közölte: a magánnyugdíj-pénztárak teljes felülvizsgálatára tesznek javaslatot, a mostani rendszer ugyanis szerintük az elmúlt másfél évtized legnagyobb "makrogazdasági szélhámossága". Azt kérte, ne engedjen a kormány a kívülről jövő, magánérdekeket szolgáló pénzügyi nyomásnak.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter válaszában kifejtette: évente 600 milliárdjába kerül a büdzsének a rendszer finanszírozása, ebből 370 milliárd a magánnyugdíj-rendszeré. Ha a jelenlegi rendszert az unió módosítana, csökkenhetne az államháztartási deficit 3,8-ról 2,3 százalékra; ez kívánatos irány - mondta, hozzátéve: a magyar kormány az unióval közösen európai megoldást fog követni.

LMP: jogállami ellenforradalom

Schiffer András (LMP) felszólalásában kritizálta az alkotmánybírák, valamint az Állami Számvevőszék tisztségviselői jelölésének tervét, illetve a Fidesz médiacsomagját. Szerinte "jogállami ellenforradalom", az alkotmányos demokrácia félreértése zajlik. Nem a nemzeti együttműködés rendszere, ez legfeljebb narancsuralmi rendszernek lehet megfelelő, ami történik - közölte.

Navracsics Tibor azt mondta: a választások előtt hallotta már ezeket az érveket, ezeket mondják húsz éve, változó felállásban. Engedje meg, hogy a magyar alkotmányosság tiszteletben tartásával működőképessé tegyük a demokráciát, lesz kisebb parlament, önkormányzati testületek, működőképes Alkotmánybíróság és ÁSZ - közölte.
    
 MSZP: demokratikus egypártrendszert akart kiépíteni a Fidesz
    
Mesterházy Attila szerint demokratikus keretek közötti egypártrendszert akar kiépíteni a Fidesz. A szocialista politikus úgy vélte: ennek a víziónak a megvalósításába kezdett az elmúlt harminc napban a Fidesz és  a 29 ponttal beismerték, hogy hazudtak. "Hazudtak a magyar választópolgároknak, hazudtak, reggel, délben és este" - fogalmazott, nevetést kiváltva a padsorokban ülőktől.  

Negligálják a parlamentet, a viták formálisak, a parlamentarizmus megcsúfolása zajlik - sorolta. Felszólította a kormányzó erőket, hogy hagyják abba a "handabandázást", nincs itt semmi nemzeti együttműködési rendszer, "Fidesz-úthenger van", ami mindenkit ki akar lapítani, aki másként gondolkodik.

Navracsics Tibor kiemelte: megérti,hogy az MSZP-ben elnökválasztási kampány van, de ezt nem a parlamentben kellene lefolytatni. Felidézte, hogy Gyurcsány Ferenc exminiszterelnök azt mondta, szeretné, ha olyan lenne az ország mint ő, és, hogy a Gyurcsány-kormány nem vett figyelembe egyetlen ellenzéki javaslatot sem. Akkor nem szólalt fel Mesterházy Attila egyszer sem, amikor gumilövedékkel lőttek békés tüntetőkre, amikor a gyülekezési szabadság csorbát szenvedett - folytatta. Mint mondta, megérti, hogy a politikusnak mindenről az egypártrendszer jut eszébe, de szokjon hozzá, hogy itt parlamenti demokrácia, többpártrendszer van, Welcome to the club! - zárta felszólalását Navracsics Tibor.

KDNP: tartalékos rendszert a honvédségben!

Firtl Mátyás az árvízi védekezés tapasztalatai alapján a honvédségi tartalékos rendszer kiépítése mellett érvelt. Mint mondta, ez a nemzet érdekét szolgálja, s alapvető biztonságpolitikai kérdés is.

A KDNP a tartalékos erő létrehozását mindig is támogatta - jegyezte meg, hozzátéve: az elmúlt nyolc év kormányzása lenullázott minden célt, s jelenleg 17 fős ez az állomány. 

Kitért arra is, hogy a földrajzi elhelyezkedés miatt is folytatni kell az első Orbán-kormány alatt megkezdett Vásárhelyi tervet.

Hende Csaba honvédelmi miniszter válaszában rámutatott: az önkéntes tartalékos erő kidolgozása jelenleg is folyik, várhatóan 2012 január 1-től kezdődhet meg négyezer tartalékos erő felállítása, de ez az időpont előrehozható, s akár 2011-ben megindulhat a program. A műveleti és alkalmazási terveket kidolgozták, a jogszabályi környezetet hamarosan kialakítják, a rendszer feltöltéséhez szükséges erőforrásokat kell biztosítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!