Belföld

2016.07.14. 19:25

Rezsicsökkentés és kvóta

A kormány újabb állami rezsicsökkentésre készül, és ehhez ismét konzultációt kezdeményez az állampolgárokkal - jelentette be szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Beszámolt a kormány féléves munkájáról, és botrányosnak nevezte az EU migrációs biztosának új betelepítési programjavaslatát.

Osváth Sarolta

Augusztus 19-éig várják a járási és a kormányhivatalok az állampolgárok véleményét, javaslatait arról, hogy a kormányzat hogyan csökkenthetné az állami bürokráciát, milyen eljárásokat kellene egyszerűbbé, olcsóbbá vagy ingyenessé tenni. Lázár János beszámolt arról, hogy a kormány az év első felében húsz alkalommal ülésezett, és összesen 648 előterjesztést vitatott meg, egy-egy ülésre a kormánytagok több ezer oldalnyi anyagot tanulmányoztak át. A miniszter biztatónak értékelte a gazdaság eredményeit is - különösen kiemelte, hogy már 4,313 millióan dolgoznak hazánkban. Az idén a bruttó átlagkereset 198 ezer 741 forint, és gyakorlatilag nincs infláció.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ezt követően ismertette az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős biztosának, Dimitrisz Avramopulosznak teljesen új betelepítési programra tett javaslatát, amelyet botrányosnak minősített. A javaslat érdemben érinti az ország szuverenitását, és gyakorlatilag újabb milliók meghívását jelenti az uniós tagállamokba. A javaslatai szerint ugyanis Magyarországnak azt kellene vállalnia, hogy a kötelezően betelepített bevándorlókat teljesen integrálja. Az EU ehhez 10 ezer eurónyi támogatást biztosítana. Az elosztásban minden tagállamnak részt kellene vennie, és azok az országok, amelyek elutasítják ezt, komoly pénzügyi szankcióra számíthatnak. Lázár János szerint az EU asztalán van Soros György javaslata is, eszerint különadó kirovásával kellene a betelepítés, a kaland költségeit fedezni. Más javaslat pedig arról szól, hogy a betelepítést ellenzők felzárkózási támogatásait csökkentsék, vagy vonják el. Lázár János szerint a gyakorlatban a betelepítés olyan lenne, mint egy emberpiac, mert akár kiválogathatnánk bőrszín, vallás, iskolázottság stb. alapján, hogy kiket hozzunk be az országba. Az önkéntes befogadás nemzeti szuverenitás kérdése, ezt tiszteletben kell tartani, de Magyarország a kötelező kvótát semmilyen formában nem fogadja el. A magyar kormányt a betelepítés megakadályozásában az október 2-ai referendummal tudják megerősíteni a választópolgárok - hangsúlyozta. Idézett egy, a Századvég által végzett közvélemény-kutatást is, amely szerint a közép-európai államok polgárainak 70-80 százaléka ellenzi a kötelező kvótarendszert. Újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: a magyar népszavazás stabilizáló tényező a Brexit után meggyöngült Európa számára. Szerinte az Európai Bizottság túlterjeszkedett, s inkább az Európai Tanácsot kellene megerősíteni.

Lázár János arról is beszámolt, hogy Orbán Viktor kormányfő meghívására július 26-án Budapestre látogat Christian Kern osztrák kancellár. A találkozó új fejezetet nyithat a magyar-osztrák kapcsolatokban, fő téma a bevándorlással kapcsolatos együttműködés és a két ország közötti gazdasági kapcsolatok megerősítése.

A Kormányinfón szintén újságírói kérdés nyomán kiderült: a 300 milliárd forintos kiemelt Balaton-programot a kormány levette a napirendről, a Balaton fejlesztése azonban továbbra is fontos cél marad. Az erre szánt EU-s források és a támogatás azonban más módon jut majd célba.

- Nincs szó forráselvonásról, ennél több és kevesebb is rendelkezésre áll a balatoni térség fejlesztésére - mondta Lázár János. A kormánydöntést azért vonták vissza, mert a pályázatok értékelési módja a miniszter szerint nem volt igazságos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!