Belföld

2009.05.15. 20:51

Robbanó futball-labda: elfogták a bombagyárost

Budapest - Elfogta a Nemzeti Nyomozó Iroda pénteken azt a férfit, akit azért kerestek, mert a gyanú szerint társával egy futball-labdába rejtett bombát akart felrobbantani Ecsődi László szocialista országgyűlési képviselő házánál - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője az MTI-vel.

MTI

A terrorcselekmény bűntette és más bűncselekmények miatt folytatott nyomozásban körözött férfit a Terrorelhárító Szolgálat közreműködésével péntek délelőtt egy budapesti lakásban fogták el - olvasható Keresztes Imre közleményében.
 
A nyomozó főügyészség vezetője szerint az őrizetbe vett gyanúsított százhalombattai lakásának alagsori helyiségében több mint egy éve bombák készítésére alkalmas robbanóanyagot és más eszközöket tárolt. 
 
Az ügyészség gyanúja szerint az eljárás alá vont férfi 2009. április 8-án este Százhalombattán azért találkozott - az azóta már előzetes letartóztatásba került - bűntársával, hogy összeszereljék azt a futball-labdába rejtett bombát, amelyet társával Ecsődi László házához akartak szállítani, és azt "az országgyűlési képviselő működésével összefüggésben fel akarták robbantani".
 
Keresztes Imre tájékoztatása szerint mind az országgyűlési képviselő ellen tervezett merénylethez felhasználni kívánt, mind pedig a gyanúsított ingatlanánál lefoglalt robbanóanyag alkalmas volt emberi élet kioltására.
 
A Központi Nyomozó Főügyészség pénteken emberölés előkészületének bűntette és robbanóanyag engedély nélküli készítésével összefüggésben robbanóanyaggal, robbantószerrel visszaélés bűntette miatt gyanúsítottként hallgatta ki. A férfi azt mondta: panaszjogával később kíván élni, majd megtagadta a vallomástételt.
 
Az ügyészség kezdeményezi a pénteken elfogott férfi előzetes letartóztatását. 

A főügyészség vezetője emlékeztetett: a Nemzeti Nyomozó Iroda által 2009. április 8-án Pest megye területén elfogott és őrizetbe vett - jelenleg előzetes letartóztatásban lévő - négy ember közül először egy ember ellen, majd – az ügyek egyesítését követően - valamennyi gyanúsított ellen a Központi Nyomozó Főügyészség folytatja az eljárást.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!