Belföld

2012.06.25. 15:15

Szócska: még dolgoznak a forrásteremtésen az egészségügyben

Szócska Miklós közlése szerint "mértéktartó optimizmussal" még dolgoznak a forrásteremtésen az egészségügyben, erre a jövő évi költségvetésre vonatkozó javaslat részletes vitája során vissza fognak térni.

MTI

Az egészségügyi államtitkár az Országgyűlés szakbizottságának hétfői ülésén ezt mondta a 2013. évi büdzsével összefüggésben, hozzátéve: "várjuk ki a végét!".

Ezt megelőzően Tóbiás Tamás, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője elmondta: az egészségügyi ágazat számára mintegy 90 milliárd forinttal több pénz áll rendelkezésre a jövő évi költségvetésben, ennek oka alapvetően a korábban önkormányzati fenntartású egészségügyi intézmények átvétele. Szintén bővebb forrást, mintegy 8,5 milliárd forinttal több pénzt különítettek el a gyógyító-megelőző kasszára, amelynek így 830,5 milliárd forintos keretéből jövőre is folytatódhat a háziorvosi indikátorrendszer - vagyis a teljesítmény alapú mutatószámok utáni finanszírozás -, lehetőség lesz a háziorvosok eszköztámogatására, a mentőszolgálat és a járóbeteg-szakellátás fejlesztésére, továbbá az Eurotransplant-tagságból felmerülő fejlesztésekre - fejtette ki a főosztályvezető.

Tóbiás Tamás elmondta azt is, hogy a gyógyszerkasszát érintően az elmúlt időszakban "markáns változások" történek a konvergenciaprogram, illetve a Széll Kálmán Terv egyes intézkedései révén, így a gyógyszertámogatásokra a jövő évre mintegy 198 milliárd forintot terveznek.

Ennek kapcsán az Állami Számvevőszék (ÁSZ) képviseletében Zakar László főtanácsos elmondta: a gyógyszerkassza idei évre tervezett 268 milliárd forintos keretének jövőre 198 milliárdra való csökkentését az ÁSZ kockázatos lépésnek tartja. Ezt a véleményt osztotta az egészségügyi bizottság valamennyi ellenzéki képviselője is.

Kiss Sándor jobbikos képviselő azt mondta: azáltal, hogy majdnem harmadával csökken a gyógyszertámogatás, a térítési díjak emelkedni fognak.

Szilágyi László (LMP) a jövő évi büdzsé egyik legkritikusabb elemének nevezte a gyógyszerkassza drasztikus csökkentését, míg a másiknak azt, hogy a jövő évi költségvetésben nem látni a dolgozók béremelésének fedezetét.

Tukacs István szocialista képviselő azt mondta: bár jelen állapotában még nem tudják támogatni a költségvetési javaslatot, látják, hogy a minisztériumban harcolnak az egészségügyi ágazatért, bíznak továbbá Szócska Miklós szavaiban, miszerint még dolgoznak a forrásteremtési stratégiákon, s így remélik, hogy a költségvetési tervezet később, módosítások után elfogadható lesz.

Az egészségügyi bizottság hétfői ülésén a kormány jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslatát 14 igen és 5 ellenzéki nem szavazattal minősítették általános vitára alkalmasnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!