Belföld

2011.09.30. 11:52

Török szakemberek látogattak a sárvári gyógyfürdőbe

A Török Geotermikus Energia Szövetség negyvenöt tagú, szakemberekből álló küldöttsége a sárvári fürdőben tanulmányozta az energiahasznosítás helyi gyakorlatát.

Erős D. Zoltán

Törökország rendkívül gazdag a termálvizekben, s viszonylag könnyű ennek a kitermelése. A hasznosításnál pedig nagy előnyt  jelent, hogy  nem ritkák 100  fokosnál melegebb  vizek sem. A Magyar Fürdő Szövetség és a Török Geotermikus Energia Szövetség együttműködése már több  évre tekint vissza.  

A geotermikus energia hasznosításának különböző módozataival foglalkozó szakemberek korábban már jártak Magyarországon, akkor  Budapesten tanulmányozták a fürdők működését. A fürdőszövetség meghívására most Sárvárra látogattak, ahol a  geotermikus komplex hasznosításának a gyakorlatát tanulmányozták.

A török szakembereknek bemutatták az általuk használt technológiákat, tudtuk meg  Vancsura  Miklóstól, a Magyar Fürdőszövetség ügyvezető elnökétől, a sárvári  fürdő igazgatójától.  

Köztük az élményelemek használatát, különös tekintettel arra, hogy  ezeknek a berendezéseknek jelentős része Törökországban készül. Kíváncsiak voltak a komplex balneoterápia módszereire, valamint a fedett létesítmények üzemeltetésének gyakorlatára, amely egyelőre még kevésbé elterjedt az európai  turizmusban egyre fontosabb  helyet elfoglaló országban.

Az igazgató elmondta, mi is tanulhatunk a törököktől, akik 40 fokos vízből is képesek hatékonyan energiát előállítani. Vancsura Miklós meghívást kapott egy törökországi szakmai konferenciára, ahol a geotermikus energia sárvári hasznosításáról tart előadást.

A vasi szakember szerint azért is fontos a török kapcsolat, mivel új vendégkört generálhat, s az sem utolsó szempont, hogy a tengerparti országban 8 százalékos a gazdasági növekedés.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!