Borosta

2013.05.08. 14:24

A költészet és a zene, meg a marketing

Szendrői Csaba, a szombathelyi gyökerekkel rendelkező Elefánt zenekar énekese mesélt pályája alakulásáról, zenéről, költészetről, valóságról.

Ambrózai Zsuzsanna

- Jákon éltem, Szombathelyen születtem, s az iskoláim is részben ide kötnek. Tulajdonképpen három általános iskolát fogyasztottam el. Az egyik helyi iskolában édesanyám volt az igazgató, emlékszem egyszer kaptam tőle intőt is - kezdi mesélni nevetve Szendrői Csaba, az Elefánt együttes énekese eddigi életeseményeit, majd folytatja: aztán Sopronba kerültem egy bentlakásos katolikus iskolába, ott egyébként matek szakos voltam, s majd végül ismét Szombathelyen kötöttem ki.

Aztán jött a középiskola, a Szent Györgyi, film és dráma irányvonallal. A zenélés azonban már nagyon fiatal korom óta jelen van az életemben, visszamehetünk az általános iskoláig, ahol kórusban énekeltem. Az első saját zenekaromra sem kellett túl sokáig várnom, 14-15 éves lehettem, amikor megalapítottuk. Aztán jó néhány követte még, mire az Elefánthoz értünk.

Totyával (Tóth András) már szinte a kezdetek óta együtt játszottunk, s az Elefántot is, ami a mostani elődje volt, közösen hívtuk életre, 2006 környékén - így Csaba, akitől egyébként a mese, a fantáziavilág, s ebből kifolyólag az írás sem áll távol, ez azonban már sokkal inkább a közelmúlthoz tartozik hozzá.

Szendrői Csaba és csapata, az Elefánt együttes nemrég tartotta lemezbemutató koncertjét a Magházban. Telt ház előtt játszhatott a nagyrészt szombathelyi tagokból álló zenekar (Fotó: Ambrózai Zsuzsa)

- Závada Péterrel vettem fel a kapcsolatot, akit már ismertem korábbról is, mert azt vettük a fejünkbe, hogy mesét írunk. Inkább a felnőtteknek szóló alkotás lett volna, de nem kellett sokat várni ahhoz, hogy előkerüljön a zenei téma. Megmutattam, milyen számokat írogattunk Totyával, s rajta keresztül egyszer csak azt vettem észre, hogy a Kodály Methody produkcióban találtuk magunkat, ahol videoklipet forgattak a Magányos című számunkból. Érdekes volt a helyzet, mert ekkor még csak ketten voltunk a "zenekarban". A lehetőséghez koncertfellépés is társult, így a srácok gyorsan elkezdtek azon gondolkodni, kik is állhatnának a hangszerek mögé. Szegről-végről mindenki ismert valakit, így hamar összeállt a ma már négyhatod részben szombathelyi Elefánt zenekar.  

- Sok időt elvesz a zenélés, persze ez nem panasz - nevet, majd folytatja: hetente 3-4 próba, és most a fellépések is, szinte együtt élünk. Valahol ezt akartuk, ezért is költöztünk Pestre. Életünk első koncertjén nyolcszázan voltak, ez meggyőzött bennünket, csinálni kell. Azért persze mindenkinek megvan mellette a maga kis élete - így Csabi, aki elárulja, felnőttképzést és marketinget tanult a főiskolán, s most a szakmájában dolgozik, bár megjegyzi: sosem hitte volna.

"Ha művészekkel vagy körülvéve, ebben a közegben mozogsz, akkor is szükséged van a valóságra, az impulzusaira, arra, hogy ne szakadj el tőle. Az egészséges középutat kell megtalálni." 




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!