Borosta

2015.03.18. 17:57

Így védje meg magát, ha megtámadják az utcán – A gyengéknek is van esélyük (videóval)

Wagner György nem csak elmondta, de meg is mutatta, hogy mit kell tennünk, ha megtámadnak minket. Kiderült, a gyengéknek is van esélyük, ha meglepetést okoznak támadójuknak.

Unger Tamás

Annak jártunk utána, hogy mit kell tennünk, ha megtámadnak minket az utcán. Ezért felkerestük Wagner György 4. fokozatú Wing Tsun kung-fu mestert, hogy adjon tanácsot arra az esetre, ha valaki nem éppen barátilag meglapogatja a vállunkat. Wagner György megnyugtatott, hogy ez estben még szerencsénk is van, mivel bőrünk érzékelése sokkal gyorsabb, mintha előbb a szemünkkel érzékelnénk a támadót, és csak azután jutna el az inger az agyunkba. Ráadásul a Wing Tsun a közelharcra épül, és a kis távolság miatt nincs mindig idő a szemmel való érzékelésre. Különösen nagy szerepet kap ez a képesség a sötétben, szűk helyen való harcnál, illetve ha szemünk véletlenül megsérül a harc során. Ennek bizonyítására a mester bemutatót is tartott: úgy küzdött tanítványával, hogy le volt takarva a szeme, ezenkívül bemutatott még jó pár olyan technikát, amivel sikeresen vehetjük fel a harcot támadóink ellen.

Persze ez azért nem megy ilyen gyorsan. Wagner György – aki tizennyolc éve foglalkozik a Wing Tsun-nal – elmondta, hogy legalább másfél év gyakorlás kell ahhoz, hogy valaki magabiztosan végigsétálhasson egy sötét utcán. Viszont ekkorra már olyan tudás birtokában lehetünk, ami egy átlagos támadót három másodperc alatt ártalmatlanná tehet. Azt azonban hangsúlyozni kell, hogy sokat tehetünk mi is azért, hogy a konfliktusokat elkerüljük, a cél ugyanis minden esetben ez kell, hogy legyen. A legfontosabb, hogy ne menjünk veszélyes helyekre, sötét utcán ne legyünk egyedül, és lehetőleg ne a fal mellet menjünk, így elkerülhető, hogy berántsanak minket egy kapualjba.

Sajnos persze vannak esetek, amikor nem lehet elkerülni a támadást, ilyenkor a határozott fellépés sokat segíthet. Amennyiben támadónk megfog minket, lehetőleg feléje mozduljunk el és a lágy részekre támadjunk, mivel ez váratlanul fogja érni frissen szerzett ellenségünket. A szemre, a torokra és a lágyékra bevitt ütés a legerősebbeket is térdre kényszeríti. Wagner György elmondta: a Wing Tsun közelharci technikái révén reális esélyt ad a gyengébbnek is egy utcai szabad küzdelem során. Nem maradhatott el a kérdés, hogy őt támadták-e már meg a nyílt utcán, de mint elmondta, erre még nem volt példa, és ennek oka valószínűleg annak köszönhető, hogy megszerzett tudása révén messziről látszik mozgásában és kisugárzásában is az, hogy nem lenne könnyű ellenfél.

Ha képesek vagyunk magunkat megvédeni, az bizony magabiztossá teszi az embert. Ezt a magabiztosságot pedig bárki megszerezheti, aki szán rá elég időt, az alapok elsajátítása ugyanis nem igényel különleges testi adottságokat.

A Wing Tsun érdekessége, hogy ez az egyetlen stílus, amit nő alapított, és ha Wing Tsun versenyekről hall, kezelje fenntartásokkal, mivel az ellenfél gyengeségeit használják ki a harc során. Ezért ha azt tervezzük, hogy belekötünk valakibe, jól tesszük, ha megkérdezzük előtte, hogy vannak-e ilyen irányú ismeretei.

Fegyveres támadás esetén már jócskán romlanak az esélyeink, de ha felkészültek vagyunk egy ilyen támadást is megúszhatunk épp bőrrel. Több támadó esetén pedig két lehetőségünk van, vagy a leggyengébb támadó irányába próbáljunk kitörni szorult helyzetünkből, vagy ellenkezőleg, a legerősebb láncszemet tegyük ártalmatlanná, és a többiek feltehetően ekkor már tisztelni fognak. Kezdőknek az utóbbi nem ajánlott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!