Borosta

2012.09.06. 05:47

Tanul és mellette oktat is, közben negyedik diplomáját szerzi Barcza Attila

Szombathely - Barcza Attila a huszas évei végén jár, pedagógus, negyedik diplomáját szerzi, emellett önkéntes munkát is végez. Szeret sportolni, mindemellett a településén önkormányzati képviselő is. Tanulmányait nemrég oklevelekkel is elismerték.

Bajdó Bettina

- Kapuváron születtem, általános iskolába Fertőszéplakra jártam, majd szakközép-iskolai éveimet Sopronban töltöttem - mondja Barcza Attila. - Mindenképpen szerettem volna továbbtanulni, ezért jelentkeztem a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskolára. Háztartásökonómia-életvitel-testnevelés szakon diplomáztam, majd ezt követően tanári állást vállaltam Ágfalván. Ott két évig tanítottam testnevelést és technikát. A tanítás mellett is tanultam, s levelező szakon elvégeztem a mesterképzést a testnevelés szakon. Jelenleg itt dolgozom a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjában.

Barcza Attila a Savaria Egyetemi Központ Természettudományi Kar Műszaki, Informatikai és Gazdaságtudományi Intézet Műszaki Intézeti Tanszékén tanszéki mérnökként dolgozik, s mellette tanít is. Ebben a félévben technika mesterszakos, idegenforgalmi szakmenedzser, rekreáció és testnevelő edző szakos hallgatókat is oktat.

- Miközben dolgoztam, elvégeztem a rekreáció mesterképzést is - folytatja a fiatal tanár. - Most kezdem el a technika mesterképzést. Közben pedig a pécsi egyetem hallgatója is vagyok, ott a PhD-képzésen veszek részt. Számomra nagyon fontos a tanulás, s mellette a kutatás is. Két fő kutatási területem van, s ebben a két témában publikálok és veszek részt konferenciákon. Az első kutatási területem a kreativitást fejlesztő játékok integrálásának lehetőségei az általános iskolai oktatásban. A második pedig a sportrekreációs kínálat térbeli és időbeli változásának kutatása. Rekreáció határok nélkül Rekreációs lehetőségek azonos és eltérő vonásai a magyar-osztrák határtérségben (Fertő-tájon). Ez a PhD kutatási témám. Ezen belül arra keresem a választ, hogy miként tud minél versenyképesebb lenni a magyar rekreációs kínálat, illetve milyen hatással vannak a határtérség lakosságának és az ideérkező turistáknak a szabadidő eltöltésére a változatos magyar-osztrák rekreációs lehetőségek. Összesen több mint 10 publikációm jelent meg, ezek között van nemzetközi is a témákban.

A rekreációs tevékenység az élet sok területét átfogja, szoros kapcsolatban van a kultúrával, közművelődéssel, de leghétköznapibb módon kifejezve a szabadidő eltöltésének kultúrája. A fiatal tanító ezt a sport szempontjából közelíti meg. S nem is eredménytelenül, hiszen az elmúlt évben több rangos elismerést is kapott. Kiemelkedő tanulmányi eredményeit például köztársasági ösztöndíjjal jutalmazták. Az egyetem idén is meghirdette a Nyugat-magyarországi Egyetem Kiemelkedő Tehetségű Hallgatója pályázatot. Huszonöt pályamunka érkezett be, a legjobb tíznek az alkotója az egyetemi küldöttgyűlés előtt prezentálhatta tevékenységét, ahol kutatási, közéleti tevékenységükről kellett beszámolniuk. Kilencven pont volt a maximálisan elérhető pontszám, és az első két helyezett hallgatót díjazták az öt hónapon át járó ösztöndíjjal. Barcza Attila 89 ponttal az első helyen végzett. Ezen kívül megkapta idén az Alma Mater emlékérmet is, ez utóbbit a kiemelkedő kutatási eredményéért.

- A tanulás mindig is fontos szerepet játszott és játszik is az életemben - hangsúlyozza a fiatalember. - Pedagógus vagyok, s úgy gondolom, hogy mindig meg kell újulni és folyamatosan tovább kell képezni magamat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!