Bük

2014.03.31. 15:55

Új díj az Ablánc

Bük - Dr. Gyurácz József, a Nyugat-magyarországi Egyetem Természettudományi Karának dékánja díjat alapított gyerekeknek.

Némethy Mária

Az Ablánc-díj a gyerekek ökológiai szemléletének erősödését, környezettudatos magatartásának kialakulását segíti a helyi természeti értékek feltárása, megóvása és megismertetése érdekében cselekvő tanulók jutalmazásával.

A díj egy díszoklevélből és 20 ezer forint pénzjutalomból áll. Az oklevélen, amelyet Nagy Csaba Munkácsy-díjas képzőművész tervezett, az Ablánc és a Répce vidékének jellegzetes vízparti fája, a fehér fűz, valamint a patakok jellemző madara, a jégmadár látható.

Az Ablánc-díj gazdája Bük képviselő-testülete. Odaítélésének szabálya szerint a díj magyar állampolgárnak, a Felsőbüki Nagy Pál Általános és Szakiskolában – az alapító egykori iskolájában – tanuló felső tagozatos gyermekek részére adható naptári évenként egyszer. A pénzjutalom alapját képező összeget – az alapító 100 ezer forintos felajánlását – az önkormányzat alszámlán kezeli, amelyhez befizetéseket bárki teljesíthet. A díjazásra minden év május 31-ig az iskola tantestülete tesz javaslatot, ez alapján dönt a képviselő-testület. Átadása a tanévzáró ünnepségen történik. A díjat a város mindenkori polgármestere és a Felsőbüki Nagy Pál Általános és Szakiskola igazgatója adja át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!