Bük

2014.05.20. 17:30

Vízbe fulladt őzek

Bük - Milliós károkat okozott a földhasználóknak a Répce áradása a góri víztározónál. Azzal pedig, hogy a vizet a vésztározóba engedték, a vadállomány is komoly veszteségeket szenvedett.

Farkas Eszter

A Bük-Bő-Gór-víztározó jelenleg egy árvízi vésztározó a Répce folyón, amelynek célja a szabályozatlan medervonalú szakaszokon, hogy Bő, de Chernelházadamonya, Tompaládony községek árvízi védelmét biztosítsa. Az elmúlt napokban erre a biztonsági tározóra szükség volt, ezért a megáradt Répcét ebbe a víztározóba engedték. A víz mintegy 800 hektárnyi területet öntött el. A tározó területén jelenleg egyébként erdő- és mezőgazdasági területek vannak. Egy földhasználó, Polgár Dániel azt mondja: körülbelül nyolc tízmillió forintos kára keletkezett azzal, hogy a megáradt Répcét a földekre engedék.

Polgár Dániel mutatja, hogy ezen a területen az áradás előtt még termőföld volt. A földműves kára tízmilliós nagyságrendű (Fotó: Unger Tamás)

- Volt már arra példa, hogy a vizet elvezették a földekre, megszoktuk ezt. Az őszi búza és az árpa egy-két napot ki is bír a víz alatt, de most már péntek este óta áll a földjeinken a víz, s valószínűleg még pár napig ez így is lesz emelte ki a földhasználó, aki azt is hozzátette, hogy amikor megnyitották a zsilipeket nem csak a földhasználóknak keletkezett káruk. Renget apróvad pusztult el, mert nem tudtak kijönni az erdőből, és vízbe fulladtak.

 

Az, hogy összesítve mekkora a kár, nehéz megbecsülni. Emlékeim szerint ekkora víz még soha nem volt ezen a területen. Most a legmagasabb vízállás 497 centiméter volt. Arra meg aztán végképp nem volt példa, hogy ennyi ideig álljon a földeken a víz - tette hozzá Polgár Dániel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!